• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Könnyítést kérnek a fogorvosok az államtól

Lapszemle 2020.05.16 Forrás: mfor.hu
Könnyítést kérnek a fogorvosok az államtól

Rengeteg nehézség sújtja a fogorvosokat a március óta tartó veszélyhelyzetben: megélhetési, finanszírozási, és a praxisok újraindításának gondjai.

Az év eleji csatlakozást követően június 1-jén most már minden fogorvosi szolgáltató számára is indul az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér), ahová kötelesek a napi betegellátási adatokat rögzíteni. A járványhelyzet és a május 3-ai újraindítás nehézségei miatt a fogorvosok érdekvédelmi szervezete azonban arra kérte a hatóságot, hogy ne élesben, hanem kísérleti próbaidőszakkal rajtolhassanak el, írja az mfor.hu

„Rengeteg nehézség sújtja a fogorvosokat a március óta tartó veszélyhelyzetben: megélhetési, finanszírozási, és a praxisok újraindításának gondjai, ezért levélben kerestük meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK), hogy június 1-jével átmeneti, három hónapos próbaidőszakkal indulhassunk. Jó lenne úgy megtanulni az új rendszert, amikor még nincs szankció és következmény” – mondta a lapnak dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke.

Ezzel semmilyen mentességet nem kérnek az ÁEEK-tól, csupán az egyre tornyosodó feladataik mellett lenne könnyebbség a számukra a napi adatszolgáltatás fokozatos tökéletesítése, ám ez irányú kérésükre mindeddig nem kaptak eddig választ a hatóságtól. Céljuk, hogy a fogorvosok és az ÁEEK között az együttműködési készség és tolerancia segítse az előírások teljesítését ebben a nehéz időben. 

Első körben az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbetegellátó intézmények, valamint a gyógyszertárak csatlakoztak az EESZT-hez, második körben azok a magánszolgáltatók, amelyeknek jogszabály alapján a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe jelentési kötelezettségük van. Harmadik körben pedig minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi vagy fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató csatlakozott. Az ESSZT honlapja szerint ezzel megtörtént az ország lefedettsége, s így 25 ezer állami és magán egészségügyi szolgáltató frissíti naponta a betegek adatait az európai szintű telemedicina beindítása érdekében.

Legolvasottabb cikkeink