• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórház a város szélén - magyar módra

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Ennél alkalmatlanabb területet egy új, hatalmas kórház megépítésére keresve sem találhatott volna a kabinet.

Most éppen védett keserűvíz források mellé építené a kormány az új budai szuperkórházat, egy lakatlan területre, ahol nincs infrastruktúra és tömegközlekedés. Ezek kiépítése nélkül is 60 milliárdba kerülne az épület és annak felszerelése, de már a kormány is mosolyog a színjátékon, amit 2015 februárja óta fővárosi kórházfejlesztés ügyében előadott - olvasható a népszava.hu portálon.

A szakmai és a mezei közvélemény 21 hónappal ezelőtt kapta ajándékba a Fidesz frakciótól a szuperkórház kifejezést és az álmot, hogy sok év után megkezdődhet a budapesti ellátás korszerűsítése is. Azóta tart a vita, állítólagos és valódi egyeztetések zajlanak a háttérben, mégsem tisztul, csak bonyolódik a képlet, hogy mi valósul meg az ötletekből. Most épp azon tanakodnak, a Semmelweis Egyetem fejlesztési terveihez illeszkedve ki lehet-e csemegézni a legjobb intézményeket, s azokból egyetemi kórházat csinálni – ahogyan azt vidéken is meg akarják tenni. Az erről szóló törvényjavaslat a felsőoktatási törvény módosításaként fekszik a parlamenti képviselők asztalán, hátba döfve minden eddigi budapesti fejlesztési tervet.

Hetente jöttek elő új, s még újabb ötletek a dél-budai szuperkórház helyszínére, már egészen az egykori középkori vesztőhelyig, a Dobogónak nevezett teljesen lakatlan területig űzte magát a kabinet. A Népszava érdeklődésére a térséget ismerő városfejlesztési és környezetvédelmi szakemberek megdöbbenésüknek adtak hangot, mondván: ennél alkalmatlanabb területet egy új, hatalmas kórház megépítésére keresve sem találhatott volna a kabinet.

Egyre többen emlegetik a hírrel kapcsolatban az ingatlanüzlet lehetőségét, ami egyrészt azt jelenti, hogy az építkezéshez viszonylag közel található ingatlanok ára hamarosan felszökhet (maga a terület lakatlan), de felvetődött, hogy valami nagyobb ingatlancsere első lépéseinek vagyunk a tanúi.

Ingatlanszakértők lapunknak úgy nyilatkoztak, a tágabb térség legértékesebb telkén most a Szent János Kórház pavilonjai állnak. Ha ezek az új kórházba költözhetnének, a felszabaduló helyszín vagyonokat érne.