• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórház helyett otthon lehetne gyógyulni

Lapszemle Forrás: bama.hu

A PTE mintegy 300 millióból készülő mobilalkalmazásával a beteg tanácsokat kapna, az orvosok pedig adatokat.

Miközben az orvoslás egyik fő feladata a betegek hatékony kezelése a legfejlettebb technológiák felhasználásával, a hatékonyság mellett egyre inkább középpontba kerül a betegek életminősége is, amely magát a gyógyulási folyamatot is nagyban befolyásolja. Egy, a napokban bemutatott egyetemi projekt a betegek otthoni gyógyulásának lehetőségeit szélesítené ki – írj a bama.hu.

– Miközben az infarktus hazánkban jól kezelhető, egészen kicsi a halálozási arány, s a számok alapján Svédország szintjén állunk, addig a rehabilitáció terén már komolyak a lemaradásaink – tudta meg a lap dr. Tóth Kálmántól, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettesétől. – Ennek oka az, hogy a másodlagos kezelésekre a leggyakrabban sem elég idő, sem elég humán erőforrás nem jut. A projekt ezen szeretne változtatni olyan módon, hogy a legmodernebb információs technológiákat alkalmazza.

Az összesen 286 millió forint támogatásban részesülő pályázat az egyetem különböző orvosi kutatásait kapcsolja össze annak érdekében, hogy a jelenleg kórházi ápolást igénylő betegségekben szenvedők egy része biztonságosan átvezethető legyen az otthoni ápolás területére. Ennek jegyében a kontroll egy részét „átvezetnék" a betegre – magyarul a rehabilitációból aktívan is kivenné a részét a páciens.

– A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi, orvos-biológiai, biokémiai és biofizikai kutatásait összekapcsoljuk, s ezek mellé társítunk különböző mobilapplikációkat – nyilatkozta Tóth Kálmán. – Olyanokra kell gondolni, mint például a diéta lekövetésének, a gyógyszerszedés kontrolljának, az edzések intenzitásának összehangolása, s ezzel párhuzamosan a folyamatos tanácsadás, figyelmeztetés mobiltelefonon keresztül. A páciens ráadásul az adatokat folyamatosan frissítheti, amely adatok aztán a központba kerülnének, tehát mi, orvosok is rendelkeznénk naprakész információval.

A rektorhelyettes hozzáfűzte: reményeik szerint a projekt eredményeként lényegesen csökkenne majd a fekvőbeteg ellátási intézmények túlterheltsége, illetve ezzel párhuzamosan javulna a betegek életminősége.

A november 30-án lezáruló pályázat részeként a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, Természettudományi Kara, Klinikai Központjának 1. számú Belgyógyászati Klinikája és Közgazdaságtudományi Kara közös kutatócsoportot hoz létre. A kutatók összesen harminc beteget vizsgálnak meg, akik ezt követően fokozatosan növekvő intenzitású, otthoni fizikai tréningprogramban vesznek részt, önkéntes alapon. A megszerzett tapasztalatok alapján a továbbiakban a betegek otthoni rehabilitációs programját szeretnék kifejleszteni, amelynek során a cikkünkben említett e-health, azaz információs technológiát, valamint m-health, azaz mobil technológiát alkalmaznának.