• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kórház is lehet a náthának hitt betegségből

Lapszemle 2023.03.13 Forrás: index.hu
Kórház is lehet a náthának hitt betegségből

A neurológiai panaszok aránya még mindig magas, mint az alvászavar, a szorongás vagy a depresszió.

Toldy-Schedel Emil kardiológus tapasztalata szerint a poszt-Covid még létezik, de jóval kisebb arányban, mivel már enyhébb a koronavírus-fertőzés lefolyása, sokan múló náthaként esnek túl rajta. Attól, hogy enyhébb, még mindig járhat maradványtünetekkel, bár jóval kisebb az ilyen esetek száma, mint az elmúlt években, hasonlóan szív- és érrendszeri, tüdő-, idegrendszeri panaszok jelentkeznek – mondta el az index.hu-nak.

Egy, a Nature Communications szaklapban nemrég publikált kutatás is ezt támasztotta alá, amelyet 18–70 év közötti norvég lakosok részvételével végeztek 2021. december 8. és 31. között, amikor egyszerre volt jelen az országban a delta- és az omikron-variáns. A fertőzöttek hasonló tünetekről számoltak be, és mindkét variánsnál tapasztaltak elhúzódó panaszokat, bár az omikron esetében 90 nap után kevésbé fordult elő.

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója arról számolt be, hogy poszt-Covid járóbeteg-ellátásra manapság is minden korosztályból érkeznek betegek hozzájuk, de tapasztalataik szerint az idősek jobban elfogadják az állandósult tüneteket. A fiatalok közül többen jelentkeznek a kórházba panaszaik kivizsgálására. A gyermekklinikákon autoimmun problémák még mindig előfordulnak hosszú távú szövődményként.

A tüdő érintettsége miatt felvetődő olyan enyhébb panaszokat, mint a nehézlégzés, köhögés, fáradékonyság, jól tudják kezelni. Ez utóbbiból már kevesebb fordul elő, mint a korábbi variánsok esetében, az íz- és szaglászavarok sem igazán jellemzők. A neurológiai panaszok aránya még mindig magas, mint az alvászavar, a szorongás vagy a depresszió. Sok esetben egyszerű életmódprogramokkal, az alvás-ébrenlét ciklus természetes és hormonális szabályozásával, a súlyosabb eseteket pszichoterápiával kezelik.

Toldy-Schedel Emil kiemelte: az, hogy a betegség milyen lefolyással jár, maradnak-e vissza szövődmények, az oltottság foka mellett nagyban befolyásolja, hogy milyen az illető általános egészségi állapota.

Krónikus betegséggel rendelkező, mozgásszegény életmódot folytató vagy túlsúlyos ember szervezetét jobban megviseli egy vírusfertőzés, nagyobb arányban alakulhatnak ki gyulladásos folyamatok – hangsúlyozta.

Legolvasottabb cikkeink