• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházadósság - Furcsa számok, furcsa magyarázatok

Lapszemle 2018.06.15 Forrás: Napi.hu
Kórházadósság - Furcsa számok, furcsa magyarázatok

A legnagyobb adósok listáján 2,2 milliárddal éllovas a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház.

Az áprilisi 6 milliárdos ugrás után májusban "csak" 1,56 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adósságállománya. A lejárt számlák értéke ezzel elérte a 33,4 milliárdot a Magyar Államkincstár adatai szerint. Az átlagos havi növekedés az első öt hónapban 3,6 milliárd forintot tett ki. A masszív növekedést az egészségügyi vezetés megállapításai újszerű megvilágításba helyezik - olvasható a napi.hu-n.

A legnagyobb adósok listáján 2,2 milliárddal éllovas a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház, második 1,6 milliárddal a Békés Megyei Központi Kórház. A  Szegedi Tudományegyetem 1,45 milliárd forint tartozással a harmadik. Kitartóan haladnak a másfél milliárdos tartozás felhalmozása felé a Dél-pesti Centrumkórház (régi nevén Egyesített Szent István Szent László Kórház), a Bajcsy és a Szent János kórház, s további két nagy megyei kórház is a milliárdosok klubjába tartozik (Csongrád és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházak).

A májusi adóssággyarapításban két egyetem is élen járt: a Pécsi Tudományegyetem 329, a Szegedi Tudományegyetem 290 millióval duzzasztotta kifizetetlen számláinak értékét, s az év eleji nullás egyenlegek után az elmúlt két hónapban a Honvédkórház is belehúzott, a májusi 250 milliónyi kifizetetlen számla 529 millióra nyomta az intézmény adósságát.

Nem a bérek miatt van

A kórházadósság, az ellátórendszer finanszírozásának megítélésben az egészségügyi vezetés sorcseréje új színeket hozott. A forráshiányt megbízhatóan jelző  kórházi adósságról a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Dávid Gyula például azt mondta a Magyar Időknek, hogy ennek nincs köze az ágazati béremelésekhez. Álláspontja szerint nem igaz, hogy ezért adósodnak el a kórházak, hiszen tavaly és idén is időben megkapták a működési támogatásokat, a központi források biztosítottak, és jóval stabilabb a rendszer.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  szerint a rekord méretű (áprilisban 6 milliárddal ugrott meg adósságállomány) adósságnövekedés nem a baj jele. Szerinte a kórházak finanszírozásában egyre jobb a helyzet. A kancelláriaminiszter a HírTV-ben sorolta a számokat, miszerint a kormány 130 milliárdos adóssággal vette át a kórházakat, most van 27 milliárdos adósság, a helyzet nem rosszabb.

...

Nagy Anikó: az ellenőrzés változást hoz

Csütörtökön az új egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó, a Magyar Időkben világított rá a kórházi finanszírozás és adósságkezelés kulcspontjaira, miszerint "a nemzeti kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a balliberális kormány alatt az egészségügyből elvont pénzeket. Az idei költségvetésben 546 milliárddal áll több rendelkezésre az egészségügyre, mint 2010-ben." Megerősítette a Gulyás Gergely által elmondott számokat: "az adósságállomány 2010 óta radikálisan csökkent, 130 milliárdról 27 milliárd forintra". Az államtitkár az intézmények gazdálkodásának növekvő ellenőrzésétől reméli az adósságok csökkenését.

...

Hogy is volt 2010-ben?

Igazság szerint nincs könnyű helyzetben, aki össze akarja hasonlítani az akkori helyzetet a maival. Nem volt könnyű hozzáférni az adatokhoz 2010-ben, ráadásul kicsit más szerkezetben is tették közzé akkoriban tartozásról szóló az információkat. Arról nem is beszélve, hogy míg nyolc éve 164 intézmény közölt adatot, ma 110 kórház jelent. A  lejárt és le nem járt szállítói tartozások, a kórházak összes kötelezettsége és összes határidőn túli tartozása azonban elérhető, így látható, hogy 2010-ben a lejárt kórházi adósságállomány 30-40 milliárd forint körül mozgott, (csakúgy, mint most) és nagyságrendileg ugyanekkora le nem járt adósságról adtak számot az intézmények.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink