• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházban cseperedő babák küzdelmei

Lapszemle Forrás: mno.hu

Évente közel ötven súlyos beteg gyermeken végeznek életmentő beavatkozást a fővárosi kórházban.

Az ő családjuknak nyújt támogatást és segítséget a Démétér Ház, ahol kilenc apartman teremti meg a lehetőséget, hogy a szülők együtt élhessenek gyermekeikkel. Közel az orvosokhoz, biztonságos, barátságos és a fiatalok számára is ideális körülmények között. Az alapítvány által működtetett házban tanulhatnak, pszichológus segíti őket, és a szülők is megkapnak minden szükséges támogatást – írja az mno.hu portálja.

A Démétér Ház túloldalán, az osztályon a steril bokszok egy része most sem üres, az elkülönítőkben is gyermekek gyógyulnak. Van, akit láz miatt figyelnek meg, másokat a fertőzés elkerülése miatt fektettek ide. Kriván Gergely gyermekgyógyász, a Démétér Alapítvány elnöke elmondta: nincs várólista, amint valaki alkalmas állapotban van a transzplantációhoz, és donort is találtak számára, bekerülhet az osztályra, ahol összesen tizenhat gyermeknek van hely. Akit egyébként nem a fővárosban transzplantálnak, azokat Miskolcon kezelik, az ország e két városában működik ilyen típusú ellátás.

A László kórházban huszonöt éve foglalkoznak a gyerekgyógyászok vérképző sejtek transzplantációjával. Elsősorban leukémiás gyermekeket kezelnek, de vannak, akiknek autoimmun probléma miatt van szükségük a beavatkozásra. Folyamatosan nőtt a betegek száma az elmúlt évek alatt, ahogy a transzplantációké is. Sokat nevetünk a gyerekekkel, minden születésnapot, névnapot megünneplünk. Egész évben gyógyítunk, a karácsony is telt házas, de igyekszünk akkor is a legtöbbet nyújtani a családoknak – mondta Kriván Gergely.

A kilenc apartman azonban távolról sem elégíti ki az országos igényeket, és bár Kriván Gergely szerint senkit nem utasítanak el, nincs várólista, ám mivel túl kevés a férőhely, előfordul, hogy olyan zsúfolt a ház, hogy a kezelt gyerekek szüleinek a nappaliban felállított tábori ágyakon kell aludniuk. 100 millió forintra volna szüksége az alapítványnak ahhoz, hogy az épület másik, rossz állapotú szárnyát is felújíthassák, és további hat apartmant hozzanak létre. Legtöbben három hónapot töltenek a házban, de van, aki ennél jóval hosszabb ideig kénytelen otthonától távol élni.