• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kórházi fertőzések - a kézhigiéné mindenkire vonatkozik

Lapszemle 2018.05.06 Forrás: infostart.hu Szerző:
Kórházi fertőzések - a kézhigiéné mindenkire vonatkozik

A kézmosás nemcsak a fertőzésektől óv meg, hanem például a pollenszennyeződéstől, így az allergiás reakcióktól is.

Javítani kell a kórházak kézhigiénés feltételein - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás hozzátette: az egészségügyi dolgozók mellett ezért a betegeknek és a hozzátartozóiknak is biztosítják az infrastrukturális feltételeket - írja a riport alapján az Infostart.hu.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, hogy a WHO 2009-ben hozta létre a "Ments életeket, moss kezet" kampányt, amelynek célja, hogyfelhívja az emberek - elsősorban az egészségügyben dolgozók - figyelmét arra, hogy a világon mindenhol szaporodik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések száma.

Szentes Tamás szerint ez azért fontos részben, hogy megóvjuk az egészségünket, részben pedig azért, hogy az egészségügyi dolgozók biztonságosan tudjanak szolgáltatást nyújtani a rászorulók számára. "A kézhigiéné átértékelődött. Elsősorban a fertőző betegségektől óvja meg a embereket, de számos egyéb szennyeződéstől, ártalmas anyagtól is megvédi a szervezetet, és nem okoz megbetegedést" - mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ilyen lehet mondjuk a pollenszennyeződés, így az allergiás reakciók, és allergiás megbetegedések száma is kisebb, hogyha megfelelő kézhigiénét alkalmazunk.

Szentes Tamás elmondta, hogy számos kísérlet van arra, hogy az egészségügyben dolgozók a kézhigiénét javítsák, és biztosítsák. "A kórházakban külön kézhigiénés rend vonatkozik az egészségügyi dolgozókra. Mások a kézhigiénés szempontok egy műtétre készülő orvosnál, vagy műtősnőnél, és mások a szolgáltatást igénybe vevő betegeknél, és a kórházi  látogatóknál"- mondta. A megfelelő kézhigiénés gyakorlat nem csupán az egészségügyi dolgozókra vonatkozik- hangsúlyozta a tisztifőorvos, hanem a szolgáltatást igénybe vevő betegekre is, akiknek önmaguk védelmében kell megfelelő kézhigiénés szempontokat betartva ezt a gyakorlatot végezni.

"A hozzátartozók, a látogatók számára szintén adottak lesznek azok az infrastrukturális feltételek, amelyeket használni tudnak amikor látogatóba mennek. Ezekkel a lehetőségekkel élniük is kell azért, hogy a kórházban ápolt betegeket meg tudják óvni a károsító, döntően fertőzést okozó kórokozóktól, amelyek esetlegesen rajtuk keresztül be tudnak kerülni a kórházba, és eljutnak a betegekhez" - mondta Szentes Tamás.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink