• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi puccs, átszervezés helyett

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A Szociális Szakmai Szövetség vezetője szerint inkább látszik puccsnak az átszervezés, mint átgondolt reformnak.

Működik a kormányzati hírzárlat, majdnem teljes a titkolózás Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ötpontos reformcsomagjáról, amely - a Népszava információi szerint - április első hetében kerülhet a kormány elé. A legtöbbet talán arról árultak el eddig, hogy hamarosan megkezdik a krónikus kórházi ágyak egy részének átadását a szociális ágazatnak, mondván, azokon olyan idős embereket gondoznak, akik többnyire nem szorulnak folyamatos orvosi segítségre vagy szakápolásra. Ám erről az évente százezer családot érintő kérdésről is csak a Kórházszövetség március elején rendezett konferenciáján és a kormánypárti médiában hangzott el néhány hírfoszlány.

Az egészségügyi és szociális ágazatban működő intézmények vezetői és munkatársai sem tudnak többet annál, hogy június 30-ig elindulnak az első, kísérleti átszervezések, év végéig 3 ezer ágyat, másfél év alatt pedig 10 ezret vesznek ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozása alól. Mészáros János egészségügyért felelős helyettes államtitkártól tudják, hogy első körben ott adják át a feladatokat, ahol már most különálló épületben működnek a krónikus vagy ápolási osztályok, illetve ahol külön tömbbe tudják telepíteni őket. Fél évvel később látnak rá lehetőséget, hogy ott is megtörténjen a szétválasztás, ahol önálló osztályként ugyan, de a kórház többi részlegével egy épületben működik a krónikus részleg, itt valahogy leválasztják ezeket az ágyakat.

Másfél év múlva valahogy azokat a férőhelyeket is átveszi a szociális rendszer, ahol csak egy-két kórtermet tartanak fenn a krónikus ellátásra.
A humántárca

vezetői többször is azt nyilatkozták, hogy összesen 17 ezer kórházi ágyon ápolnak krónikus vagy rehabilitációra szoruló betegeket. A minisztérium lapunknak küldött válaszában az írták, 2018-ig 12 ezer ágyon akarják megvalósítani a szakápolást, az egészségügyi államtitkár a TV2 Mokkájában 10 ezret említett. Hogy még nehezebb legyen a számolás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint összesen 26 853 krónikus ágy van a magyar kórházakban, ennek 28 százaléka a krónikus belgyógyászati ágy. A tavaly év végi jelentések szerint ugyanakkor ezeken a helyeken nemcsak idős embereket ápolnak, hanem mások mellett pszichiátriai vagy mozgásszervi rehabilitációra szorulókat, tüdőbetegeket vagy gerincsérülteket is. Ezek a részlegek - legalábbis a fővárosban - az utóbbi másfél évtizedben bővültek. Míg 2009-ben a 12 budapesti kórházban 4406 krónikus kórházi ágy volt, addig ma 6877 ez a szám.

Kérdés, amiről sokak félelme szerint nem véletlenül nem beszélnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetői, hogy miből lesz pénze az egyébként is súlyos finanszírozási gondokkal küzdő szociális területnek az újabb feladatkör működtetésére. További kérdések a teljes cikkben