• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi sámlikon görnyednek a kisgyerekes anyák

Lapszemle Forrás: abcug.hu

A legtöbb kórház örül a matracnak, de van, ahol a biztonság kedvéért inkább elutasítják.

A legtöbb szülő sámlin, jó esetben kerti széken tölti az éjszakát beteg gyereke mellett, mert a kórházak többsége nemhogy ágyat, általában matracot sem tud biztosítani számukra. Néhány anyuka ezért matracokra kezdett pénzt gyűjteni a Facebookon, ahol néhány hét alatt másfél millió forintot szedtek össze. A legtöbb kórház örül az adománynak, de van, ahol a biztonság kedvéért inkább elutasítják - foglalták össze tapasztalataikat a matrac mozgalom szervezői az Abcúg.hu-n.

Az adománygyűjtést indító civilek szerint a legtöbb kórház örül a matracoknak, átlagosan tízből három helyen mégis elutasítják őket. Ilyenkor főleg a higiénia miatt aggódnak, pedig Andreáék direkt egy összecsukható és könnyen tisztítható ikeás matracot választottak. Egy szülőtől úgy tudjuk, volt olyan kórház, ahol az ÁNTSZ engedélye ellenére is inkább nemet mondtak.

Több helyen attól tartottak, nem fognak odaférni a gyerekágyhoz, ha éjszaka menteni kell. “Szerintem ezek mondvacsinált okok. Egyrészt, ha egy gyerek állapota súlyos, akkor az intenzív osztályon tartják. Másrészt egyetlen szülő sem fog nyugodtan aludni, miközben baj van a gyerekével, és bizonyára rég az ágy alá rúgja a matracot, mire a nővérek a szobába érnek" – mondta az egyik anyuka.

Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója például válaszában azt írta, a gyerekek valóban sokkal könnyebben kezelhetők a szülő ölében, ezért fontos, hogy mellettük lehessenek, “számos probléma van azonban, amit sajnos tudomásul kell vennünk. Lehet akár több ágyat is hozni, de nincs hova tenni őket. A zsúfoltság növelésével fokozódik a fertőzésveszély, ami nem elhanyagolható kockázat. A szülőknek egymást is tolerálni kell, ami nem könnyű. Mi a helyzet a személyiségi jogokkal? Hogyan lehet apukákat és anyukákat adott esetben egy kórteremben altatni? Mielőtt ezeket és sok más problémát nem oldunk meg, addig bármely jószándékú kezdeményezés is jórészt eredménytelen". A teljes riport itt olvasható