• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Koronahős az egészségügyben

Lapszemle 2020.04.07 Forrás: forbes.hu
Koronahős az egészségügyben

Mi egy búra alatt vagyunk, megyünk előre, és csináljuk, amit kell, visz előre minket a hivatástudat, a csapat és a tapasztalat.

Konyári Tímea 26 éve dolgozik ápolóként, idősek gondozásával kezdett, ma a Nyírő Gyula szubintenzív osztályán dolgozik. Bár nem koronavírusos betegekkel foglalkozik, a járvány az ő részlegük mindennapjait is átformálta. A Forbes.hu-nak mesélt arról, milyen most az egészségügy belülről.

„Eleve kevesen voltunk, most még kevesebben, mert sok embert átvezényeltek máshova. Nem csak nálunk, máshol is” – meséli Tímea telefonon, munkahelyéről. Budapesten ők az egyetlen szubintenzív osztály, az összes olyan beteg, akinek „zárt osztályos” kezelésre van szüksége a városban, ide kerül.

Nem ritka, hogy heti hét napból hatszor bent van, tizenkét órás műszakokban, sőt gyakran előfordul, hogy munkatársaival akkor sem mennek haza, ha lejár a munkaidejük, hogy ne tegyenek ki nagyobb veszélynek másokat. A gyanús esetek alapvetően a belgyógyászatra kerülnek, ha pedig valaki már a mentőautóban lázas, fel sem kerül hozzájuk, de rengeteg ember fordul meg náluk naponta, nem lehet tudni, hogy ki az, aki esetleg fertőzött – így azt sem lehet kizárni, hogy a kórházi dolgozók között van olyan, aki elkapta a vírust.

„Sok olyan betegünk is van, aki nincs képben, például évek óta fennálló problémákkal küszködő vagy drogos betegek, akiknek a valósághoz nincs sok közük” – mondja, de hozzáteszi, olyan is van, akinek szorongásait vagy pánikbetegségét épp a most kialakult helyzet súlyosbítja. Azt mondja, félnek ők is a most kialakult helyzettől, de igyekeznek ezen úrrá lenni: „Nem csak COVID-pozitív betegek vannak. Az orvos vagy az ápoló nem teheti meg, hogy saját magát tolja előre. Felelős vagy a betegekért, jól kell csinálnod most is.”

Úgy látja, óriási a nyomás az egészségügyi dolgozókon, mind szakmailag, mind a magánéletben.

„Ha az egészségügyben dolgozol, tudod, hogy mit jelent ez a vírus, mert látod a valóságot. Tudod, mit jelent, ha kevés lesz az ágy vagy nem lesz elég a személyzet. Egy laikusnak fogalma sincs, mi van egy kórházban, milyen háttérfolyamatok indulnak meg egy vírus kapcsán. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink