• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Korszakváltás előtt az orvosi diagnosztika

Lapszemle 2020.03.02 Forrás: magyarhang.org
Korszakváltás előtt az orvosi diagnosztika

Egyre több helyen alkalmaznának mesterséges intelligenciákat, ám ki a felelős, ha a gép téved?

Ha nem is 2004-re, ahogy Bill Gates jósolta, de úgy tűnik, lassan valóság a jó negyedszázada megjósolt világ. Aki a szakmai lapokat bújja, egyre gyakrabban találkozik a mesterséges intelligenciák, a mélyelemzéssel, adathalmaz-értelmezéssel tanulásra képes okosprogramok, szoftverek orvosi, gyógyászati alkalmazásával. Érdemes áttekinteni, mik a trendek, s melyek a fejlesztési irányok. Az egyik biztató terület a radiológia – a röntgen- és MRI-elemzések diagnosztikája - írta a magyarhang.org.

A Scientific American magazinban hosszú anyag jelent meg a témáról. A riport a világ talán legpatinásabb kutatóintézetének számító Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik negyvenes informatikusával, Regina Barzilay-val indít, aki azután kezdett el foglalkozni a kérdéssel, hogy három mellrákszűrés-eredmény három orvosa három különböző szakvéleményt mondott az eredményeiről. A kutató – akit aztán 2014-ben tényleg mellrákkal diagnosztizáltak – egy gépi tanulásra képes MI-programmal négy év alatt 32 ezer mammográfiai vizsgálat eredményeit „nézette át”.

A képelemzésnél fontos, hogy minél nagyobb legyen a merítés, minél több helyről, minél több korosztályból és minél több rassztól legyenek felvételek – állítják a kutatók. Minél szűkebb ugyanis a keresztmetszet, a gép annál kevésbé tud pontos diagnózist felállítani. Barzilay csapata ezért például a massachusettsi adatok mellett a stockholmi Karolinska Intézet tízezer felvételét is átfésültette a szoftverrel, és most Tajvanon és Detroitban is hasonló elemzéseket végeznek.

A Reaction Data marketingelemző felmérése szerint az amerikai radiológiai klinikák 84 százaléka már 2018-ban használt vagy tervezett bevezetni valamilyen MI-technológiát, elemzőprogramot. Egy kutatóintézet szerint jelenleg havi minimum egy MI-technológia engedélyezésével kell számolni. A piac közben robbanásszerűen bővül, csak Kínában száz olyan fejlesztőcég működik, amely ilyen orvosdiagnosztikai megoldásokat kínál.

A jelenlegi kutatások szinte mindegyikében megemlítik, hogy az MI-technológiákat nem a leendő orvosok helyettesítése, hanem a pontosabb, gyorsabb diagnózis érdekében fejlesztik. Szakértők ugyanakkor azt hangsúlyozzák, noha az MI olyan dolgokat vehet észre, amiket egy ember nem biztos, a komplex orvosi feladatokhoz kikerülhetetlen az emberi jelenlét, szakértelem és a rutin. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink