• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korszerű műszerek, leterhelt orvosok

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Egyre többen akarnak befeküdni a kórházba, ehhez a sürgősségi ellátást választják kapunak.

Átlagosan napi nyolcvan beteg érkezik a fővárosi Honvédkórház sürgősségi centrumába, de időnként előfordul, hogy százötven. - Az emberek hatvan százalékát huszonnégy órán belül hazaküldjük. Huszonkilenc orvos státuszunk van, amelyből most tizenötöt töltenek be – mondta Burány Béla főorvos, megbízott vezető. A Zentán született, majd a nyolcvanas években a szegedi tudományegyetemre került főorvos szemléletes példát mond arra, hogy miként jutott padlóra a magyar egészségügy.

„Számla nélkül olcsóbb lesz – ebben az egy mondatban benne van az egész hazai valóság. Márpedig, ha a polgárok nem fizetnek adót, akkor az államkasszába is kevesebb pénz folyik be. Végeredményben nem jut pénz az egészségügyre sem, s az olyan lesz, amilyen. Kereken kimondva, nem az orvos a felelős a létrejött helyzetért, hanem maga a társadalom, amely ennyire becsüli őt, és ennyit szán a saját ellátórendszerére" – közölte Burány Béla.

Újabban szerinte egyre többen akarnak befeküdni kórházba – így a honvédba is –, s a belépéshez seregnyien a sürgősségi osztályt vélik a legideálisabb kapunak. Akadnak egészen extrém példák is. Egyesek azzal keresik föl a részleget, hogy rögvest műtétre, beavatkozásra szorulnak, különben végük. Majd amikor kiderül, nincs semmi bajuk, méltatlankodva távoznak. Mások a magány, az otthoni sivárság elől menekülnének a fehér köpenyesek gondoskodó kezei közé. Jellemzően idős emberek, de már megjelentek a fiatalabb korosztály tagjai is.

„Állandó éberségre van szükség, s a nem idevalókat minél hamarabb el kell küldenünk. Ez nem kegyetlenség, hanem a valóban ránk szorulók védelme. Képzelje, mi történne, ha az időnk nagy részében szimulánsokkal vagy olyanokkal foglalatoskodnánk, akiket a járóbeteg-ellátásban könnyedén ki lehet vizsgálni. Nem cicázhatunk emberek életével" – fogalmaz Burány Béla.

„A kórházak veszélyes üzemek, lehangoló, de erről előszeretettel elfelejtkeznek az emberek" – nyomatékosítja beosztottjai véleményét Schandl László orvos dandártábornok, a kórház parancsnoka. Bazsó Péter orvos igazgató szerint szomorú, hogy a sajtó javarészt a negatív példákat kapja föl, s a természeténél fogva sziszifuszi gyógyító munka eredményeinek bemutatásától ridegen elzárkózik. „Rémes, de mi nem egészség-, sokkal inkább betegségtudatos társadalom vagyunk. Horváth Ágnes SZDSZ-es miniszter tevékenysége óta pedig az orvos negatív tartalommal tűnik föl a többség előtt, így ezernyien azt hiszik, gyógyítás címén valójában át akarják verni. Hajmeresztő marhaság" – hívta fel a figyelmet a dandártábornok.