• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Körzetből körzetbe vándorolnak a háziorvosok

Lapszemle Forrás: mno.hu

Bizonyos esetekben a kiosztott milliók nem csökkentik majd az üres körzetek számát.

Nem feltétlenül csökken a betöltetlen háziorvosi praxisok száma azzal, hogy egy orvos a most megnyert, több millió forintos letelepedési támogatásnak köszönhetően betölt egy eddig üres körzetet. Van ugyanis olyan szakember, aki a felkínált pénz miatt korábbi betegeit hagyja el – értesült a Magyar Nemzet. A pályázók száma ráadásul nagyon alacsony, aminek egyik oka információink szerint a több hónapnyi, körülményes ügyintézés. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghirdetett, szabadon felhasználható letelepedési támogatás olyanokat is ösztönzött, akik már háziorvosként dolgoznak, ám a megnyerhető milliók miatt most otthagyják eddigi betegeiket, és egy tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát – írja az mno.hu portálja.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a kiosztott milliók nem csökkentik majd az üres körzetek számát, hiszen az eddig is praktizáló orvos úgy tölt be egy üres körzetet, hogy korábbi pácienseit hagyja orvos nélkül. A Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő orvos arról beszélt, jelenlegi munkahelyén még nem tudják, hogy pályázatát befogadták, és ha nyer, el fog menni, hiszen tízmillió forintot kap azért, hogy egy betöltetlen körzetben dolgozzon. Arról, hogy mire költi majd az összeget, nem akart nyilatkozni.

De nem csak ez okozza a problémát a pályázatokkal kapcsolatban. Magyar László, az egyik nyertes háziorvos kiemelte: a bürokráciai útvesztői miatt hónapokig tart összeállítani a pályázati anyagot, ez pedig sokakat eltántorít attól. A pályázat célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát, de a jelenlegi rendszer miatt az utolsó hetekben szinte reménytelen pályázni.

Ide-oda kellett szaladgálni az önkormányzat, az ÁNTSZ és az OEP között, így 3–5 hónap is elszalad, mire mindent sikerül összeszedni – fejtette ki Magyar László. A nyolcmillió forintos letelepedési támogatást nyert szakember Mezőberény négy éve betöltetlen körzetében vállal majd munkát. Érdekesség, hogy az orvos eddig is itt dolgozott helyettesítőként. Mint mondta, esetében a praxisjogot az önkormányzattól ingyen kapja, a pályázati pénzből pedig magát az ingatlant szeretné megvásárolni, ahol majd rendelni fog.

Legolvasottabb cikkeink