A gyerekek egyáltalán nincsenek tisztában az egészséges táplálkozás alapjaival.
A legtöbb menzán sok fejtörést okoz az iskolai étkezés. A zsír, a só és a cukor használatának csökkentése sok esetben íztelen ebédeket eredményez. Vannak iskolák, ahol az ott dolgozó szakemberek maguk is próbálják rávezetni a diákokat az egészséges étrend kialakítására. Az M1 Kosár magazinja azt vizsgálta, miként lehet a gyerekeknél a nagy mennyiségű cukorfogyasztást visszaszorítani – írja a hirado.hu portálja.
Az egyik pécsi iskolában a dietetikus felmérte, tudják-e a gyerekek, mennyi cukrot esznek meg naponta. Sőt, egy interaktív játékkal szembesítették is a tanulókat azzal, mennyi cukor van a kólában, a kekszben, a csokiban vagy épp a túró rudiban. A dietetikus úgy látja, a gyerekek nincsenek tisztában az egészséges táplálkozás alapjaival. Nagyon nem ismerik a különféle élelmiszereket és nyersanyagokat – fogalmazott Soós Eszter.
A tanulók osztályfőnöke, Falusiné Török Erika elmondta, „sokat beszélgetünk nemcsak a gyerekekkel az órákon, hanem szülőkkel is a szülői értekezleten" - aki a minél több zöldség, gyümölcs és tiszta víz fogyasztása mellett érvel ilyenkor. Náluk mindenkinek meg kell kóstolnia minden fogást, egy ismeretlen ételre nem lehet azt mondani, hogy „nem szeretem". Ha egy gyerek nem szereti azt adott ételt, annyi kanállal akkor is ennie kell belőle, ahány éves. Evés közben jön rá, hogy mégis ízlik - tette hozzá az osztályfőnök.