• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kötelező oltások jöhetnek a Pfizer amerikai engedélye után

Lapszemle 2021.08.26 Forrás: Telex
Kötelező oltások jöhetnek a Pfizer amerikai engedélye után

Az új engedélyen felbátorodva a szórakozóhelyek és az üzletek is nagyobb számban kezdhetnek el oltottsági igazolást kérni,

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a hét elején teljes körű engedélyt adott a Pfizer–BioNTech-vakcinának, ezzel ez az első olyan koronavírus elleni oltás az Egyesült Államokban, amely a veszélyhelyzeti alkalmazási engedély után a teljes jóváhagyást is megkapta. Ez első hallásra unalmas elméleti különbségnek tűnik, de valójában egyáltalán nem az, írja a Telex.

A teljes körű engedély egyik fontos gyakorlati vonzata, hogy megkönnyítheti az oltások kötelezővé tételét munkahelyeken és egyes szolgáltatások igénybevételéhez, illetve segítheti az ilyen intézkedések elfogadottságát.

Sok munkáltató eddig vonakodott attól, hogy a veszélyhelyzeti engedélyre alapozva előírja az oltás felvételét a dolgozóinak. Ennek elvi és jogi akadálya eddig sem volt, de mivel ilyen helyzet korábban még nem fordult elő, sok volt a bizonytalanság. Így is volt példa ilyesmire: egy houstoni kórházhálózat például kötelezővé tette az oltást minden dolgozójának, mire a 26 ezerből 117 munkavállaló pert is indított, de az ügyben eljáró bíró rövidre zárta a dolgot, és az előírás maradhatott. Hasonló perek rendszeresen indultak a kötelezővé tett oltások ellen. Ezután nem fognak, mert a teljes körű engedély kirántotta alóluk a jogi alapot.

Ugyanígy az egészségügyi biztosítók is elkezdhetnek magasabb díjat kérni azoktól, akik úgy szorulnak kórházi ellátásra a Covid miatt, hogy nem oltatták be magukat. Becslések szerint 113 ezer kórházi covidos eset lett volna elkerülhető, ami 2,3 milliárd dollárjába került az ellátórendszernek.

Az Egyesült Államokban eddig az itthon jól ismert gyakorlatnak, a védettségi igazolványhoz kötött belépésnek sem volt nagy divatja, most ez is megváltozhat: az új engedélyen felbátorodva a szórakozóhelyek és az üzletek is nagyobb számban kezdhetnek el oltottsági igazolást kérni, ahogy ez például Kaliforniában már látszik is, írj a lap. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Legolvasottabb cikkeink