• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Kötelezővé tehető-e a koronavírus-oltás?

Lapszemle 2021.01.21 Forrás: telex.hu
Kötelezővé tehető-e a koronavírus-oltás?

Az Alkotmánybíróság szerint meg lehet ezt tenni. De ha bevezetik, akkor biztosítani kell azt is, hogy az oltás ingyenes és elérhető legyen.

December végén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta a kormányinfón, hogy önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodik a kormány, és ő elképzelhetetlennek tartja azt, hogy valakit erőszakkal oltsanak be. Seehofer elméletét viszont ő nem osztotta, Gulyás szerint lesznek olyan szabályok itthon és Európában is, amelyek különbségeket tehetnek majd beoltottak és oltatlanok között, ő a légitársaságokat hozta példaként - írta a telex.hu.

Egy tucatnyi védőoltás ma is kötelező Magyarországon, gyerekkorában mindenki kap szamárköhögés, bárányhimlő, mumpsz, rózsahimlő vagy gümőkór ellen oltást. Még ha elvétve akadnak is oltásellenes szülők, ezeknek a védőoltásoknak elég nagy a társadalmi elfogadottságuk, természetesnek vesszük ezeket.

A Magyar Orvosi Kamara titkára, dr. Nagy Marcell szerint Magyarországon kötelezővé tehető a koronavírus elleni oltás, és ezt az országos tisztifőorvos, jelen esetben Müller Cecília rendelheti el. Nagy arról is beszélt a Szabad Európának, hogy nemcsak általánosan elrendelt oltások vannak itthon, hanem például munkakörökhöz kötöttek is. Az egészségügyben dolgozóknak hepatitis B, a vadőröknek veszettség elleni oltást kell kapniuk.

„Jogi értelemben semmi akadálya nincs annak, hogy az állam kötelezővé tegye a koronavírus elleni védőoltást. Erről korábban már le is zajlott az alkotmányjogi vita, az Alkotmánybíróság szerint is meg lehet ezt tenni. De ha bevezetik, akkor biztosítani kell azt is, hogy az oltás ingyenes és elérhető legyen. Ma még nincs elegendő mennyiségű vakcina, de a hozzáférhetőség függvényében is megalkotható a szabály. Ehhez jó lenne látni az oltási tervet, amelynek még mindig csak egy kivonata nyilvános, nem lehet tudni, milyen az ütemezés” – mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Magánszféra-projekt vezetője.

Müller Cecília tisztifőorvos egy közérdekű bejelentésre azt a választ adta, hogy miniszteri rendelet szükséges az oltáshoz. Müller arról is írt, hogy mivel eddig viszonylag kevesen kapták meg a koronavírus elleni oltást, nincs információnk a ritka mellékhatásokról, és arról sem, mennyi ideig tarthat a védettség. A tisztifőorvos szerint éppen ezért a koronavírus-vakcina esetében még nem hozható tudományosan megalapozott döntés a kötelezőségre vonatkozóan.

Legolvasottabb cikkeink