• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kovácsy Zsombor: Zsákbamacska Pintér terve

Lapszemle 2022.11.19 Forrás: hvg360
Kovácsy Zsombor: Zsákbamacska Pintér terve

Vannak biztató részei a törvényjavaslatnak: például a mentőtisztek bevonása az ügyeleti ellátásba.

Nagyon fontos pontokon nem látszik még, mit akar az egészségügyi ellátásban a kormány, ott csak a részletszabályok ismeretében lehet megítélni, hogy jó vagy rossz az irány – így értékelte a hvg360-nak az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász. A kórházak feladatait például Pintér Sándor belügyminiszter határozza majd meg, csak nem tudni, milyen számok alapján. Az sem mindegy, mi alapján minősítik majd az orvosok munkáját, hiszen egy rosszul összeállított rendszertől semmivel sem lesz jobb az ellátás.

A Magyar Orvosi Kamara szerint be sem kellett volna nyújtani az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, mert az veszélyezteti az ellátásbiztonságot és semmi sem garantálja a betegjogokat. Gulyás Gergely miniszter viszont úgy látja, a változások – mint például az egységes irányítás és a dolgozók vezényelhetősége – „csak az ellátás színvonalának javulását hozhatja.”

De mit gondol a következő időszak legnagyobb horderejű átalakítására vonatkozó javaslatról Kovácsy Zsombor? Az egészségügyi jogász ironikusan annyit jegyez meg, hogy a mostaninál valóban csak jobb lehet, majd komolyra váltva hozzáteszi: valójában az sem igaz, hogy innen csak felfelé van az út, többször láttuk már, hogy mindig tud mélyebbre süllyedni az egészségügy színvonala.

A változás kockázattal jár ugyan, de önmagában emiatt még nem kongatná a vészharangot. Jelenleg szerinte „zsákbamacska a javaslatcsomag”, aminek vannak biztató, előremutató részei (például a mentőtisztek bevonása az ügyeleti ellátásba, a komolyabb ellátások megyei kórházba koncentrálása), rossz irányai (mint a túlzott központosítás, újabb államosítási törekvések, a praxishatárok Országos Kórházi Főigazgatóság általi kijelölése), és vannak olyan elemek is, amelyekről a részletszabályok ismerete nélkül nem lehet eldönteni, hogy mi lesz belőlük. Hiába van ugyanis egy látható koncepció, sokszor előfordult már, hogy a megvalósítás nem úgy sikerült, mert nem készültek el a részletszabályok, nem volt elég összehangolt az előkészítés vagy éppen közbelépett a politikai lobbi – emeli ki.

A szakember hozzáteszi: „Se jobbnak, se rosszabbnak nem látom a helyzetet most, mint eddig, amikor abban bíztunk, hogy valamilyen változás kedvezően hat majd az egészségügyre. A változás lehetősége most is megvan, de a szakmai és politikai tényezők mutatják meg, hogy ezzel sikerül-e megmenteni az egészségügyet.”

Kovácsy Zsomborral végigvettük a reform öt legfontosabb kérdését.

Mi lesz a kórházakkal?

Ez az egészségügy egyik legkritikusabb pontja, hiszen rossz a finanszírozás, kevés a dolgozó, rendre zárnak be osztályok emberhiány miatt.

További részletek a cikkben.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink