• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Követhetetlen egyéni számlák

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyáltalán, számláról vagy csak egyéni nyilvántartásról beszél a kormány?

Nem érti Korózs Lajos, hogy miről beszél a kormány, hiszen néhány hét múlva már nem lesz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), a szervezet éppen felszámolás alatt áll, már a bútorok elszállítását is megkezdték. Így reagált az MSZP szakpolitikusa arra, hogy egy kormányrendelet-tervezet szerint január elsejével az ONYF igazgatási szervét, a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságot jelölnék ki a társadalombiztosítási egyéni számla vezetésére - írja a Népszava.

Ettől függetlenül sem világos - folytatta  - mi is lesz pontosan az egyéni nyugdíjszámla bevezetésével, és egyáltalán számláról, vagy csak egyéni nyilvántartásról beszél a kormány. Többször használták szinonimaként a két fogalmat, pedig jelentős különbség van közöttük. A számlára "forint" kerül, és azon számlaműveletek, például kamatjóváírás hajtható végre. Az ott felhalmozott vagyonból utalnák a nyugdíjat. Az egyéni nyilvántartás viszont az összegyűjtött szolgálati időt, a járulékfizetés alapjául szolgáló keresetet tartalmazza. Ez utóbbi ma is létezik, hiszen ez alapján számolják ki a nyugdíjba vonulók ellátását.

2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök a magánpénztárakból visszalépőknek azt ígérte, "aki visszalép a magán-­nyug­díj­rendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája". Azt is mondta, 2011 végére már működnie kell az egyéni számlás rendszernek. Az ügyben konkrét kormánydöntés is született. 2010-ben jelent meg a közlönyben, hogy 2011. május 31-éig ki kell dolgozni az egyéni számlavezetés rendszerét. Mivel ez sem történt meg, egy későbbi időpontot tűztek ki a feladat elvégzésére, ám abból sem lett semmi, és jött az újabb időpont.

A második Széll Kálmán tervben megerősítette a kormány: "a nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek vizsgálata, ütemezése, illetve mindezek alapján az új szabályozás meghirdetése 2012-ben esedékes. Ennek keretében kell kialakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást". Aztán idén augusztusban bejelentették: "a nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer", vagyis ebben a ciklusban biztosan nem vezetik be az egyéni számlát. Egy nappal később viszont a szociális államtitkárság azt közölte: már gondoskodtak arról, hogy egyénileg vezethetők legyenek a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos adatok. Múlt csütörtökön jött az újabb hír: januártól működhet az egyéni számlás rendszer.