• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közel a kritikus határ: nem csökken a nyomás az egészségügyön

Lapszemle 2021.03.12 Forrás: nepszava.hu
Közel a kritikus határ: nem csökken a nyomás az egészségügyön

Magyarországon a hetedik legmagasabb az egymillió emberre eső halálozás.  Az Our World In Data listáján már az olasznál is rosszabbak a magyar mutatók.

Nemcsak az egészségügyi intézmények számára jelent óriási terhelést az, hogy mind több fertőzött szorul kórházi ellátásra, hanem az Országos Mentőszolgálatnak is. A Népszava úgy értesült, hogy a héten több olyan nap is volt, amikor a 900-at közelítette a kórházba szállított igazolt koronavírusos és a Covid-gyanús betegek száma. Igaz, a teher területileg nem kiegyenlített: Zalában például tíz alatti esetszámról értesültek, míg ugyanezen a napon a Komárom-Esztergom megyei kórházakba közel félszáz beteget szállítottak.

Jelenleg 1900 darab lélegeztető-géppel is ellátott intenzív ágy áll rendelkezésre országosan, ebből pedig szerdán majdnem 400-at jelentettek szabadnak. Az már más kérdés, hogy rendelkezésre áll-e mindenütt kellő számú szakorvos és szakápoló.

Mindez már csak azért is kulcsfontosságú, mert a hazai állapotok egyre aggasztóbbak: tegnap – amikor újabb 172 áldozatról számoltak be és az elhunytak száma 16497-re nőtt – kiderült, hogy Magyarország nemzetközi összevetésben még rosszabbul teljesít. A 444 szúra ki, hogy az Our World In Data nevű online adatbázis szerint egy helyet rontott hazánk: Magyarországon a hetedik legmagasabb az egymillió emberre eső halálozás. Ezen a listán már az olasznál is rosszabbak a magyar mutatók.

Ellentmondásos tendenciák terhelik az oltást is. Miközben a legalább egyszer beoltottak száma 1,107 millióra nőtt, a kormány már némiképp finomított rövid távú tervein. Korábban Orbán Viktor kormányfő még azt mondta: „Ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, akkor húsvétig minden eddig regisztráltat be tudnak oltani, 2 millió 448 ezer embert.” Noha bevetették már a kínai vakcinát, Gulyás Gergely tegnap már úgy árnyalta a képet: „A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig.”

Az orosz vakcinából a két oltás ára mintegy 17 euró, a kínaiból pedig két dózis 63 euró – árulta el tegnap Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter pontos összegek megadása nélkül hozzátette: a kínai és az orosz vakcinánál is olcsóbbak az uniós beszerzésből származó készítmények. Később közzétette a kínai vakcina vásárlási szerződését. Ebből az derül ki, hogy ködös tulajdonosi hátterű cégtől vett Magyarország kínai szert - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink