• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közel ezer gyereket oltottak be Veszprém megyében

Lapszemle 2022.01.03 Forrás: veol.hu
Közel ezer gyereket oltottak be Veszprém megyében

Gyakorlatilag nincs olyan fertőző betegség, amelyik ellen ne kellene emlékeztető oltást adni - emlékeztet a gyermekorvos.

Mintegy ezer 5-11 éves gyermeket oltottak be a háziorvosi körzetekben és az oltópontokon a koronavírus elleni védőoltással Veszprém megyében az ünnepek előtt. Az adott korosztályba tartozó gyermekek a megyében működő négy oltópont (Veszprém, Ajka, Pápa és Zirc) mellett a házi gyermekorvosi és vegyes praxist ellátó háziorvosi rendelőkben is megkaphatták a védőoltást - írta a veol.hu. Szabó Etelka veszprémi házi gyermekorvos, a Veszprém megyei házi gyermekorvosok kollegiális szakmai vezetője elmondta, hogy a megyében működő negyvenhét házi gyermekorvosi praxis közül - ezen belül négy körzet tartósan helyettesített - húsz körzetben oltottak a gyermekorvosok december közepe és a karácsonyi ünnepek között.

A házi gyermekorvos két napra szervezte az oltást december közepén, és elhasználta az összes oltóanyagot. A szakember kiemelte a szülők és a gyermekek példás együttműködését. Mindenki pontosan tartotta a megbeszélt időpontokat. A gyermekek rendkívül bátran viselkedtek. Az oltás utáni megfigyelési időszak egészségügyi esemény nélkül zajlott. A gyermekorvos felhívta a szülők figyelmét arra, hogy amennyiben az oltást követően bármilyen nemkívánatos esemény történik, azt jelezzék. A visszajelzések alapján az oltás beadásának helyén jelentkező érzékenységnél, hőemelkedésnél komolyabb reakció nem volt. Kiemelte, ennek a korosztálynak a védőoltása is rendkívül fontos: habár igaz, hogy esetükben jóval gyakrabban enyhe a betegség lefolyása, de ez nincs mindig így. Előre nem mondható meg, ki esik át tünetmentesen vagy enyhén a betegségen, és kinél zajlik le súlyosabb formában.

A közösségi médiában keringő tévhitekkel, álhírekkel kapcsolatban Szabó Etelka felhívta a figyelmet arra, hogy az ismétlő oltás intézménye nem a Covid19-vakcinákkal jött be. Gyakorlatilag nincs olyan fertőző betegség, amelyik ellen ne kellene emlékeztető oltást adni. Példaként a diperte – diftéria, szamárköhögés, tetanusz – elleni oltást említette, amelyet a nagykorúság eléréséig hat alkalommal adnak, és szakmailag javasolt a későbbiekben tízévenként az újraoltás a megbízható védettséghez. Szabó Etelka arra kért mindenkit, hogy bízzon az oltás hatékonyságában és biztonságában, mert csak ettől kaphatjuk vissza a járvány előtti életünket.

Legolvasottabb cikkeink