• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Közel ötven éve praktizál a gyermekorvos

Lapszemle 2019.06.26 Forrás: boon.hu
Közel ötven éve praktizál a gyermekorvos

A gyermek-alapellátás egyik megalapozója Miskolcon a 75 éves dr. Török Lajos, aki máig praktizál.

Teljes odaadással és beleérzéssel gyógyítja kis pácienseit a jócskán nyugdíjas korú gyermekgyógyász, aki a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének alapító tagja, és aki a Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GyAPOSz) volt az elnöke sok éven keresztül. Dr. Török Lajossal a boon.hu készített interjút.

– Jövőre lesz éppen 50 éve, hogy aktívan részt veszek a gyermekellátásban. Diósgyőri vagyok, idejártam iskolába is, és csak annyi időt töltöttem távol Miskolctól, amíg elvégeztem az egyetemet. A nejem kardiológus, 1970-ben kezdtük a pályafutásunkat. Először a városi gyermekkórházban dolgoztam, majd miután átadták, a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban (GYEK). 1976 óta pedig kizárólag a gyermek-alapellátásban – osztotta meg dr. Török Lajos.

A rendszerváltást követően a kilencvenes évek elején az egészségügyben is változások történtek. Mint gyermekorvosok leváltunk a tanácsról és önállósodtunk. Újból meg kellett alakítanunk magunkat egy vállalkozás formájában elinduló rendszerben. Létrehoztuk érdekvédelmi szervünket, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületét. 1991-ben pedig megalakítottuk a Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségét. Ez utóbbinak voltam sok éven keresztül a vezetője. Jártuk a különböző hivatalokat, hogy az önkormányzattal együttműködve újraszervezzük Miskolcon az alapellátást. Meghívást kaptam a Magyar Orvosi Kamarába is – sorolta a szakember.

Bár már bőven leköszönhettem volna, mégis csinálom, amíg fizikailag és szellemileg bírom, mert nincs, aki átvegye tőlem a munkát. Nagy bajban van az a rendszer, amit korábban felépítettünk. Évek óta a debreceni orvostudományi egyetem oktatója is vagyok, de az elmúlt két-három évben csak egy-két kollégát képezhettünk. A családomban a fiam örökölte a szakma iránti szeretetemet, mert ő is gyermekgyógyász, traumatológus és diabetológus lett.

 

Legolvasottabb cikkeink