• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közeleg a karácsony, kell-e tartanunk a covidtól?

Lapszemle 2022.12.21 Forrás: Mandiner
Közeleg a karácsony, kell-e tartanunk a covidtól?

Légzőszervi járványhullám indult meg, melynek egyik fő összetevője a covid, a másik az influenza, a harmadik pedig az RSV.

Bár kevésbé látványos, mint a korábbi években, de most is nagyon sok a beteg, és egyre több lesz a virológus szerint. Tridémia, barátkozzunk meg ezzel a szóval - írja a mandiner.hu.

Zsúfolásig megtelt bevásárlóközpontok, csordultig telt közlekedési eszközök – mintha az életünk múlna rajta, futkosunk a karácsonyi ajándékok, és a karácsonyi menü hozzávalói után. A szerencséseknek már csak egy-egy maszkot viselő, elővigyázatos vásárlót látva juthat eszébe a covid, pedig – mint azt Rusvai Miklós virológus a Mandinernek elmondta – egyáltalán nem annyira rózsás a helyzet, mint amennyire félvállról vesszük azt.

Az elmúlt hetekben ugyanis „kifejezetten egy légzőszervi járványhullám indult meg, melynek egyik fő összetevője a covid, a másik az influenza, a harmadik pedig a Nyugat Európában igen intenzíven terjedő, és emiatt vélhetőleg nálunk is előbb-utóbb nagyobb számú megbetegedést okozó úgynevezett óriássejtes vírus” – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette, Nyugat-Európában – főként Németországban, Írországban, Dániában, Nagy Britanniában – a három áldozatait szedő vírus miatt már úgy aposztrofálják a járványtani helyzetet, hogy tridémia.

A covidról és az influenzáról sokat hallottunk, az óriássejtes vírust kevéssé ismerjük. Ez a kórokozó korábban elsősorban gyerekek között terjedt, majd a járványügyi intézkedések miatt az elmúlt három évben – mint minden más légzőszervi vírus is – a maszkviselés miatt viszonylag visszaszorult. „Mivel csökkent az ezzel a vírussal fertőzöttek száma, a felnőtt lakosság nem fertőződött át, vagyis nem tudott védettséget szerezni. Ez az oka annak, hogy a mostani helyzetben nagyszámú esetet tapasztalunk” – mutat rá Rusvai.

Ami a covid-fertőzöttek számát illeti, sajnos sok eset van jelenleg is, ám a virológus a szennyvízadatok alapján további esetszámnövekedést vetít előre. Jó hír viszont, hogy az egészségügyi rendszerre a koronavírus nem jelent már akkora terhelést, mint korábban, csak kevesen kerülnek kórházba, és szerencsére lélegeztetőgépen sincsenek sokan.

„Nagyon sok beteg jelentkezik viszont a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál, de mivel megszűnt a széles körű tesztelés, így nem is tudjuk biztosan, hogy közülük mennyi a koronavírus-fertőzött” – emelte ki Rusvai. Mint kifejtette, az úgynevezett sentinel orvosok adataira kell hagyatkoznunk, ami heti százegynéhány légzőszervi betegtől vett mintát jelent. Ezen minták egyötöde koronavírusfertőzöttől, négy-öt százaléka influenzavírusfertőzöttől, és ugyanennyi pedig óriássejtes vírustól szenvedő betegtől származik.

További részletek a cikkben.