• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Közeleg a Patikanap, értékelik a betegek véleményét is

Lapszemle 2022.06.11 Forrás: MGYK-Online
Közeleg a Patikanap, értékelik a betegek véleményét is

Kamarai felkérésre és finanszírozással az elmúlt hónapokban készült egy ezerfős közvélemény-kutatás.

Dr. Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke a közelgő Patikanappal kapcsolatban elsősorban szakmapolitikai témában adott interjút a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján

 A pandémia miatt kétéves kihagyás után kerül sor ismét az Országos Patikanapra, azonban ebben az időszakban is próbálták felhívni a figyelmet e nap fontosságára. Hogyan történt ez?

– A legutóbbi teljes értékű patikanapot a pandémia előtti utolsó „békeévben”, 2019 júniusában rendeztük. A központi programra az ideihez hasonlóan Kecskeméten került sor, de országszerte voltak patikanapi rendezvények a területi szervezetek koordinálásával és az egyes gyógyszertárakban is. Erről a rendezvénysorozatról szép emlékeim vannak és a Gyógyszerészi Hírlapban is részletes beszámolók jelentek meg. 2020-ban a járvány elsöpört minden patikanapi kezdeményezést. Tavaly ugyan a rendezvények még elmaradtak, de dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr patikanapi köszöntője indította el a stratégiai együttműködés folytatásával kapcsolatos munkát és számomra emlékezetes, hogy kisfilmekkel köszöntötte a gyógyszerészeket dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony, prof. dr. Merkely Béla rektor úr és Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója is. Mindannyian kiemelték a gyógyszerészek kivételes helytállását a járványhelyzetben. Ezzel párhuzamosan egy személyes egyeztetésen dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerészek példás helytállását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindig elérhetőek voltak, jól gondoskodtak munkatársaik és a betegeik járványügyi védelméről, és egyetlen gyógyszertár sem vált járványgóccá. Emlékszem, a patikanapi köszöntések sorát Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úrral közös tv-interjú zárta, ahol hivatalosan is átvehettem miniszterelnök úr gyógyszerészeknek és gyógyszertári asszisztenseknek írt köszöntőjét.

Milyen szempontok alapján állították össze az előadásokat?

– Ha arra a kérdésre akarunk válaszolni, hogy mit kíván tőlünk a magyar beteg, először is őt kell megkérdezni. Kamarai felkérésre és finanszírozással az elmúlt hónapokban készült egy ezer fős közvélemény-kutatás, amelyikben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyennek látják betegeink a gyógyszertárakat és a gyógyszertári szakembereket, továbbá milyen szolgáltatásokat igényelnek. Ennek a felmérésnek az első hivatalos ismertetésére itt kerül sor. Egy gyógyszerészek által a konzultatív expediálással kapcsolatos tapasztalatok felmérésére irányuló kutatás is készült, amit szintén be fogunk mutatni. Régi együttműködő partnerünk a Nemzeti betegfórum, és kiépítés alatt áll a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével is egy olyan együttműködés, amely a települések szintjén intézményesítheti a gyógyszertárak és a cukorbetegek helyi szerveződéseivel a kapcsolatépítést. Mindkét szervezet elnöki szinten számol be az elvárásokról. A konferencia záró előadásaiban pedig arra próbálunk választ adni, hogy a betegigények kielégítésére mennyire állnak készen a gyógyszerészek és miként segítheti ezt a tevékenységet a gyógyszerellátás struktúrája. Őszinte leszek: én is kíváncsian várom, hogy mire jutunk a hogyan továbbot illetően.

A teljes interjú az MGYK honlapján olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink