• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közellenségnek minősítette a sót a WHO

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Ha sikerül 30 százalékkal mérsékelni a sófogyasztás, akkor évente körülbelül 2,5 millió halálesetet lehetne megelőzni.

A só ellen indít háborút az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet tagállamai megegyeztek abban, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkentik a sófogyasztást (sóbevitelt) világszerte - írja a WHO összeállítására hívatkozva az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szaklapja - melyből a napi.hu idézett. Ha sikerül 30 százalékkal mérsékelni a sófogyasztás, akkor évente körülbelül 2,5 millió halálesetet lehetne megelőzni.


Az összeállítás szerint só vagy nátrium jelentős bevitele növeli a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. (Nátriumnál napi 2 grammnál, a só esetében pedig napi 5 grammnál nagyobb bevitel már problémás lehet)

"A sóbevitel a feldolgozott élelmiszerekből származhat, ha különösen magas a sótartalmuk, vagy gyakran, nagy mennyiségben fogyasztják azokat (pl. kenyér vagy feldolgozott gabonaalapú termékek)" - derül ki a cikkből, amely szerint a legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, átlagosan 9-12 grammot naponta.