• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Központilag szétosztott gyógyszerek

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A kórházak azt remélik, hogy az elérhető megtakarítás az ágazatban marad.

Fontos lépésnek tartják a gyógyszerészek, hogy a jövőben országosan összevont, központosított rendszer alapján jutnak el a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és fertőtlenítőszerek a kórházakhoz. Hankó Zoltánnak, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének magyarázata szerint ez nem mindegy a támogatáspolitika szempontjából sem, ugyanis sok járóbeteg gyógyszerelését a kórházban állítják be – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Emiatt – hangsúlyozta Hankó – a járóbeteg-ellátók kénytelenek az intézmény beszerzéseihez igazodni, ami nem feltétlenül kedvez nekik, a kórház ugyanis elsősorban a saját szempontjait helyezi előtérbe. A központosított eljárással viszont nemcsak a kórházak, hanem a járó- és fekvőbeteg-ellátó egységek közötti gyógyszerrendelés, ezáltal pedig az orvosságok köztámogatása is összesimítható. Hankó helyesnek tartaná, ha legalább az így keletkező megtakarítás végre az ágazatban maradna.

Ahhoz, hogy a minap megjelent kormányrendelet értelmében a közbeszerzést minden kórházra ki lehessen terjeszteni, az egyes intézmények úgynevezett gyógyszeralaplistájának összehangolására, egy közös kialakítására van szükség. Az alaplistát eddig minden kórház saját gyógyszerterápiás bizottsága állította össze, frissítette fel. Így az egyes intézményeknél eltérő a kép arról, hogy hányféle készítményt is használnak.

A sokezres gyógyszerkincsből például a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház alaplistáján hétszázötven orvosság szerepel, Csiba Gábor főigazgató úgy véli, ezzel a „mértéktartók" közé sorolhatók. Csiba szerint az okozhat majd némi nehézséget a közbeszerzést lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI), hogy a már megkötött beszállítói szerződések eltérő időpontban járnak le, van, ahol például 2017-ben. Ráadásul az új rend körülbelül kilencven kórházat érint – fűzte hozzá Csiba.

A közös beszerzés egyébként nem új „találmány". Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház vezetője úgy nyilatkozott, több más dunántúli intézménnyel együtt már évek óta ezt a gyakorlatot viszik a térségben. A főigazgató megerősítette, hogy a meglévő, határozott idejű szerződéseket nem lehet felbontani, így az „ördög a technikai részletekben bújik majd meg". Az állami, önkormányzati fenntartásban lévő kórházaknak a központosított beszerzés kötelező.