• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közülük kerülhet ki a koronavírus ellenszere

Lapszemle 2020.05.10 Forrás: portfolio
Közülük kerülhet ki a koronavírus ellenszere

Érkeznek ígéretes teszteredmények és van olyan cég, amely szerint akár már októberben lehet oltóanyag.

Tombol a koronavírus-járvány a világban, de közben a gyógyszercégek sem tétlenkednek, zajlik a versenyfutás a hatékony kezelés és vakcina kifejlesztéséért is. Érkeznek ígéretes teszteredmények és van olyan cég, amely szerint akár már októberben lehet oltóanyag, bár a szakértők többsége csak a jövő évre tartja ezt reálisnak. Bemutatjuk, hogy állnak most a legígéretesebb fejlesztések - írja a portfolio.hu.

...

BioNTech és Pfizer

A Pfizer a német biotechnológiai céggel együttműködésben egy mRNS alapú vakcinát fejleszt. Nem most dolgozik együtt először a két cég, korábban mRNS alapú influenzaoltásokat fejlesztettek közösen. Az Egyesült Államokban az első 360 önkéntes megkapta az első dózisokat a négy vakcinajelöltből, Németországban pedig már április végén beoltották az első 200 tesztalanyt. A Pfizer vezetői szerint május / június környékén várhatók az első eredmények, majd egy széleskörű tesztelés kezdődik, és ha sikerül felgyorsítani az engedélyezési folyamatot, akkor akár már októberben piacra lehet dobni az oltást.

A BioNTech ettől függetlenül a kínai Shanghai Fosun Pharmaceutical Group nevű céggel együttműködésben is folytat vakcinateszteléseket Kínában.

CytoDyn

A kanadai biotechnológiai cég a leronlimab nevű kísérleti gyógyszerét teszteli súlyos és enyhe tüneteket mutató koronavírusos betegeken, jelenleg a fázis II és fázis III tesztek zajlanak már. Véletlenszerű, placebót kapó kontrollcsoporttal végzett vaktesztek zajlanak most 75 betegnél.

Gilead Sciences

Talán a legígéretesebb gyógyszerfejlesztés a Gilead Sciences nevéhez kötődik. A remdesivir nevű hatóanyagot eredetileg az ebolavírus ellen fejlesztette ki a cég, de nem bizonyult hatékonynak, így egy időre félretette a készítményt. Most ismét elővette, azt remélve, hogy hatásos lehet a koronavírus kezelésére. A koronavírushoz kapcsolódó első tesztek eredményei ígéretesek, a nemzeti allergia és fertőző betegségek intézete (niaid) által levezényelt teszt során a betegek átlagos felépülési ideje 11 napra rövidült a placebót kapó páciensek 15 napjához képest (medián érték).

Ennek fényében meg is kapta a sürgősségi engedélyeket a vállalat a készítmény használatára. Világszerte több teszt is folyamatban van, több ezer beteg részvételével, de Kínában például leállítottak egy tesztet, miután már nem volt elég beteg és nem is tapasztaltak szignifikáns javulást a betegeknél.  

A vállalat május eleji becslései szerint idén 1 milliárd dollárt költhet el arra, hogy a remdesivir fejlesztését és gyártását felfuttassa. A cél, hogy 500 ezer dózis álljon rendelkezésre októberre, 2020 végére pedig 1 millió. Még 1,5 millió adag vakcinát tervez júniusig átadni tesztelésekre, ez mintegy 140 ezer ember 10 napos kezelésére elegendő.

GlaxoSmithKline

A világ egyik vezető vakcinagyártója, a GlaxoSmithKline is beszállt a koronavírus elleni harcba. A vállalat többek között influenza és HPV ellen is fejlesztett korábban oltóanyagot. A koronavírus elleni vakcina fejlesztéséhez a Sanofival társult. Az adjuváns vakcina fejlesztésénél a Sanofi S-protein COVID-19 antigénjét és a GSK adjuváns technológiáját kombinálnák. (Az úgynevezett adjuvánsok a készítmények hatékonyságát növelő alkotóelemek. Bizonyos vakcinákhoz adjuvánsokat adnak hozzá az immunválasz fokozására, így erősebb és hosszabb idejű védettséget érve el, mintha a vakcinát önmagában alkalmaznák.)

A GlaxoSmithKline több cégek is kapcsolatban áll, a Vir Technology-ban még részesedést is szerzett 250 millió dollár értékben, hogy támogassa a Vir kísérleti terápiáit a koronavírus ellen, amelyek valamikor 2020 során jutnak el a fázis II tesztelésekhez. A Queenslandi Egyetem és a Clover Biopharmaceuticals számára pedig rendelkezésre bocsátotta az adjuváns technológiáját a saját kutatásaikhoz.

...

Novavax

A vakcinákat biotechnológiai cég április elején közölte, hogy megtalálta a vezető vakcinajelöltjét a sok közül, amelyeket február vége óta vizsgál az állatokon végzett prekilinikai teszteken. Május közepén indulhat az első emberi teszt, placebós kontrollcsoporttal, 130 egészséges felnőtt bevonásával. Az eredmények júliusra várhatók.

Regeneron Pharmaceuticals

A vállalat február elején jelentette be, hogy monoklonális antitest terápiát fejleszt a koronavírus fertőzés kezelésére. A preklinikai tesztek során genetikailag módosított, az emberit másoló immunrendszerrel rendelkező egereket használtak. A klinikai tesztek júniusban kezdődhetnek.

A biotechnológiai cég egy másik vonalon is mozog, a Sanofival együttműködésben. A rheumatoid arthritis kezelésére 2017-ben jóváhagyott közös terápiás készítményük, a Kevzara fázis II és III tesztelését kezdték meg márciusban a súlyos koronavírusos betegeken. Az Egyesült Államokban 16 különböző helyszínen, 400 beteg bevonásával zajlik majd le a teszt a tervek szerint. A cél, hogy a gyógyszer segítségével le tudják vinni a lázat és a lélegeztetés szükségességét csökkentsék. Április végén közölték, hogy a kritikus betegekre fogják korlátozni a teszteléseket és megemelik a dózist is.

Roche

A svájci gyógyszergyártó egy korábbi készítményét, az Actemrát vetette be a koronavírus ellen. A gyógyszer 2010-ben kapott engedély a rheumatoid arthritis kezelésére, most a koronavírus ellen a fázis III tesztek folynak már és a súlyos tüdőgyulladással kórházban ápolt betegeket célozzák. Április elején 330 fővel kezdődtek a koronavírus-tesztek világszerte, a nyár elejére várják az eredményeket. A halálozás és a lélegeztetés szükségességét vizsgálják majd az eredmények kiértékelésekor. Ezen kívül a Roche egy diagnosztikai és az antitest teszt kifejlesztésével is beszállt a koronavírus elleni harcba.

...

Vaxart

Az elsők között, még januárban jelentette be a Vaxart, hogy vakcinát fejleszt a koronavírus ellen. Márciusban közölte, hogy az Emergent Biosolutions nevű céggel működik együtt a szájon át adható vakcina kifejlesztésében és gyártásában. 2020 második felében kezdődhetnek a fázis I klinikai tesztek, március végén 5 jelöltjük volt a preklinikai tesztekre.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink