• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kritikák vihar nélkül

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az összes most zajló, a takarékosabb ellátást célzó folyamat „kifejezetten marhaság".

Kazincbarcikán már tüntettek Szócska Miklós államtitkár egészségügyi átalakítása ellen, és valószínűsíthető, hogy az indulatok a közeljövőben sem igazán enyhülnek – a kórházi ágyszámcsökkentésnek, vagy ahogy mostanában fogalmaznak, a „rendszer-átalakításnak" vannak vesztesei –, miként voltak, pontosabban lettek volna akkor is, amikor a szocialista–szabad demokrata kormányok láttak neki ugyanennek a feladatnak. Más kérdés, hogy nekik ezt nem sikerült végrehajtani. Mégis, e mostani átalakítást mintha nem kísérné akkora vihar, mint a korábbi kísérleteket – ami kétségkívül következménye annak, hogy az ellenzék nem izzítja hatékonyan a közhangulatot –, másfelől az sem kizárt, hogy a racionalizálás folyamata valóban elkerülhetetlen - írja a Népszabadság.

Nem véletlen, hogy az MSZP-s politikusok csak módjával bírálják a kormányt, bár az igaz, hogy szakmai alapon számos megoldást éles szavakkal illetnek. Az egykori szabad demokraták viszont az elviekkel mélységesen egyetértenek, mind a lapnak nyilatkozó Bauer Tamás, aki most a Demokratikus Koalíció alelnöke, mind pedig a volt egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes úgy érzi, hogy az irány jó, de a végrehajtást ők is elhibázottnak tartják. Bauer például úgy fogalmazott, hogy a megvalósítás sokkal rosszabb, mint a Gyurcsány-kormányé volt, mert azok a reformok egyeztetéseken alapultak, e mostani viszont az orbáni egész pályás letámadás elvén. „Mi három hónap alatt csináltuk végig az átalakítást, de az is több idő volt, mint ami most rendelkezésre áll" – mondta Bauer Tamás. Horváth Ágnes pedig inkább azt nem érti, hogy a kormány miért ennyire visszafogott: szerinte ugyanis nagyobb kapacitásszűkítésre lesz szükség annál, mint amekkorát most végrehajtottak, így „újabb vágás következhet".

Az MSZP szakpolitikusa, Kökény Mihály volt szakminiszter úgy látja, hogy „miután nagy titokban zajlott az előkészítés, és nem hagytak elég felkészülési időt az ellátóknak a változásokra, ezért bizonytalanságok és zavarok vannak". A legfőbb gondnak azt tartja, hogy nincs elég pénz a rendszerben, amit szerinte a Fidesz-népszavazással eltörölt vizitdíj visszaállításával lehetne orvosolni.

A legnagyobb csalódottságot Szócska Miklós rendszer-átalakítása azok körében keltette, akik annak idején, még a Fidesz gerjesztette hangulatban elhitték, hogy meg lehet úszni az ilyen típusú racionalizálást. Nem véletlen, hogy az egykori egri kórházvédő, a Markhot Ferenc Kórház traumatológus főorvosa, Pócs Alfréd a mostani átalakítást Trianonnal hasonlította össze, leszögezve, hogy a változás a betegnek és a kórházaknak egyaránt hátrányos.

Akadnak ugyanakkor olyanok is, akik a folyamatot nemcsak érzelmi, hanem racionális alapon is elhibázottnak tartják. Erdős Attila orvos, akit a szabad demokraták szívesen láttak volna szakminiszterként is, úgy nyilatkozott, hogy Szócska Miklós kijelentései ide vagy oda, az „egészségügy úgy, ahogy van, érintetlen marad, mert a változások nem érintik a három legfontosabb paramétert: az ellátás folyamatát, a minőségét és a kimenetet". Az ő keresetlen megfogalmazásában a centralizálás és az összes most zajló, a takarékosabb ellátást célzó folyamat „kifejezetten marhaság" - írja a lap, majd véleményeket idéz az elmúlt két évben az egészségpolitikában történtekről.

A Weborvos tudósítása ugyanerről