• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Kritikus a helyzet a magyar patikákban

Lapszemle 2022.05.26 Forrás: Pénzcentrum
Kritikus a helyzet a magyar patikákban

Megnőtt a kutatás-fejlesztésre a ráfordításigény, az árfolyammozgásoknak való kitettség.

Egész napos online konferenciát tart a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), melyen a gyógyszerellátás jelentős szereplői mondták el véleményüket a gyógyszertárak fenntarthatóságáról, az ágazat jelenlegi helyzetéről, valamint az elképzeléseiket a jövőre vonatkozóan. A konferencia elsődleges célja, hogy a lakossági gyógyszerellátás legfontosabb és legnehezebb kihívásait megvitatva keresse a lehetséges megoldásokat, írja a Pénzcentrum

A konferencián elsőként dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke beszélt a gyógyszerellátás jelenlegi helyzetéről a gyártói oldalról. Előadásában elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar magas hozzáadott értéket képvisel, jelentős foglalkoztatónak minősül, folyamatosak a fejlesztések, a profitot hazánkban realizálja. Viszont számos kihívással is szembe kell néznie az ágazatnak, és nem csak az olyan váratlan helyzetekről van szó, mint a háború vagy a pandémia. A költségek növekedése, és munkaerőproblémák a gyógyszeripart is sújtják.

A MAGYOSZ elnöke beszélt arról is, hogy a világjárvány okozta válság és az abból való kilábalás olyan problémákat hozott a felszínre, melyek erősen éreztették hatásukat a korábban válságállónak bizonyuló gyógyszeriparban is. Megnőtt a kutatás-fejlesztésre a ráfordításigény, az árfolyammozgásoknak való kitettség, a folyamatosan növekvő bér-, energia- és alapanyagköltségek a hosszú ellátási láncoknak való kitettség, és a fixáras termékek okán csökkenő exportbevételek mind-mind kihívást jelentettek és jelentenek. Kiemelte, hogy a magyar gyógyszerexport Oroszország és Ukrajna irányába jelentős volt.

Dr. Greskovits Dávid szerint a gyógyszeripar helyzetének javítása érdekében protekcionista politikára lenne szükség. Beszélt arról is, hogy bevezetésre került a Magyar Gyógyszer védjegy, mellyel a vásárlókat szeretnék segíteni abban, hogy magyar gyártású gyógyszerek vásárlásával támogathassák a magyar gyógyszeripart, így erősítve a nemzetgazdaságot is.

Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, várhatóan a vényköteles gyógyszerek forgalma növekedni fog a következő években. Az ilyen termékek 2021-ben a forgalom 60%-át tették ki a nagykereskedelemben, viszont az árréstömegből csak 50,7%-ot. A kiskereskedelmi forgalom és árrés aránya is hasonló arányú. A nem támogatott gyógyszerek nagyobb részt adnak ki arréstömeg tekintetében. Így minden olyan intézkedés - mint pl. a gyógyszerreklámok megadóztatása - közvetve bevételkiesést hozhatnak a kereskedők számára. Kiemelte, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem az árréstömegből gazdálkodik, amely folyamatos csökkenő tendenciát mutat.

További részletek a Pénzcentrum portálon. 

Legolvasottabb cikkeink