• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kritikus a kórházi adósság

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság - Vasárnapi Hírek

Az év végére legkevesebb 75 milliárd forintra emelkedhet a tartozásállomány.

Mintegy 48 milliárd forint volt a kórházak tartozásállománya május végén − derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. Az összeg feszítő problémákat okoz a rendszerben, megoldás nélkül pedig a betegellátásban − mondta a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke. A minősített kórházi tartozásállomány 45 milliárd forintra rúg, az összeget 45 egészségügyi intézmény és a Pécsi Tudományegyetem hozta össze.

Rácz szerint az évet eleve 30 milliárdos tartozással kezdték a kórházak, ha pedig ez az összeg öt hónap alatt 15-20 milliárd forinttal gyarapodott, akkor arra lehet számítani, hogy az első félév végéig legalább 25 milliárd forint ki nem fizetett kötelezettséget tolnak majd maguk előtt az intézmények. Az év végére pedig legkevesebb 75 milliárd forintra emelkedhet a tartozásállomány.
A problémák Rácz szerint 50 milliárd forintnál válnak igazán feszítővé, a beszállítók − a tartozás mintegy kétharmada ki nem fizetett orvostechnikai eszköz és gyógyszer − ezt a volument már nehezen tolerálják, és míg az ilyen nagyságrendű problémák eddig jellemzően október táján jelentkeztek, most már az első félév vége előtt megoldást kell találni rájuk.

Ha sikerülne egyhavi finanszírozásnak meg felelő összeget − 34-35 milliárd forintot − úgy a rendszerbe juttatni, hogy azt ne terhelje bérköltség (ez a havi finanszírozásnak már több mint a fele), az a kórházak több mint kéthavi dologi kiadásának költségét fedezné − fogalmazott Rácz Jenő.

Rácz Jenő leginkább attól tart, hogy a hitelezők végül eladják majd a horribilis tartozásukat, és egy pénzintézetet nyilván nem a betegek szempontjai érdeklik majd - mondta a Vasárnapi Híreknek is nyiltkozva. „Nincs ilyen tervünk" – jelentette ki a lapnak a Hungaropharma vezérigazgatója, Fellner Antal. A másik két cég, az Euromedic és a TEVA nem akart az ügyben nyilatkozni, de a lap úgy tudja, a szerződésbontás még nincs napirenden. A piac egy másik szereplője szerint ugyanakkor ők kevésbé vannak kiszolgáltatott helyzetben, mint az orvostechnikai eszközöket, kötszereket, szikéket, infúziókat szállító cégek; ezek kintlévőségeinek fele lejárt tartozás.

„Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a vészjelzések. A kórházak lejárt tartozása már most meghaladta a tavaly év végi szintet" – mondta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint ráadásul az intézmények könnyen sarokba szoríthatják őket azzal, hogy ha nem tetszik, akkor majd mástól szerzik be az eszközöket. „Rosszabb minőségben, drágábban, de ott még nincs adósságuk" – magyarázta a főtitkár, aki szerint ezzel együtt is legfeljebb őszig tart a türelem.