• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kritikus terhelés nehezül a magyar egészségügyre

Lapszemle 2021.03.06 Forrás: Népszava Online
Kritikus terhelés nehezül a magyar egészségügyre

Ezer lélegeztetett beteg körül van a kórházak teherbíró képessége, de a kormányfő által előre vetített covidos betegszám ennek a dupláját eredményezheti.

Drámai kihívásokra kell felkészülni a hazai kórházakban – jelentette ki Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában. A miniszterelnök ezt arra alapozza, hogy 6867 koronavírusos beteg szorul jelenleg intézményi ellátásra, közülük 677-en lélegeztetőgépen vannak, de a járvány harmadik szakaszának még csak a felszálló ágában vagyunk. A fertőzöttek és a kórházba kerülők számának drasztikusan gyors emelkedéséből és nemzetközi tapasztalatokból kiindulva az operatív törzs számításai szerint a kórházi ellátásra szorulók tömege 15 ezerre nőhet, de felmehet akár 20 ezerig is – ismertette a kormányfő a sokkoló kilátásokat.

Ha a miniszterelnök által jósolt növekedés megtörténik, akkor a közeljövőben kritikus helyzetet alakulhat ki a hazai egészségügyi ellátórendszerben, írja a Népszava. Jelenleg a kórházba kerülők 9,8 százalékának van szüksége gépi lélegeztetésre, 15 ezer beteget feltételezve ez 1470 gépi lélegeztetésre szorulót jelent, 20 ezer ápoltnál már 1960-at. Gépekkel elvileg bírná a terhelést a rendszer, tavaly nyáron 16 ezer készülék volt az országban, s bár azóta a magyar kormány eladományozott valamennyit, feltételezhetjük, hogy maradt elegendő. Ágy is van, legalábbis Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a magyar egészségügy most 33 ezer ágyon tud koronavírusos betegeket fogadni. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász 1800-2000 intenzíves ágyról tud, amit 15-20 ezres kórházban ápolt fertőzött esetében már azt valószínűsíti, hogy teljességgel telítődik a rendszer, új, intenzív ellátásra szorulót nehezen tudna fogadni.

Mint a lap korábban beszámolt: az országban összesen kétezer intenzíves orvos és 2400 intenzíves nővér vethető be a legsúlyosabb állapotban lévők ellátására, egy 12 órás gyorstalpalón ezen túl 2500 segédnővérnek mutatták meg a gépek működését.

Legolvasottabb cikkeink