• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Krízis alakult ki a magyar spermapiacon

Lapszemle Forrás: nol.hu

A Országos Tisztifőorvosi Hivatal döntése miatt most nincs olyan a sperma, amelyet a meddőségi centrumok fölhasználhatnának.

Nagyjából négy hete nem tudnak a spermabankoktól ivarsejtet szerezni az egyedülálló nőknek, illetve azoknak a pároknak, ahol a férj spermái valamiért nem alkalmasak a terhességhez – erősítette meg Konc János, a budai meddőségi klinika főorvosa. Mint mondja: ez egyelőre az ő klinikáján nem túl sok pácienst érint - írja a Népszabadság Online.

A Kaáli Intézetben viszont többtucatnyi nő került a hatósági intézkedés miatt várólistára. Köztük vannak olyanok is, akiknek már megkezdődött az úgynevezett hormonstimulációs kezelésük.

Magyarországon két spermabank – a Humancell és a Krio – gyűjt és tárol spermát. Az utóbbi az évi 900 beavatkozásból 700-800 meddőségi ciklushoz biztosít donormintát. Az ivarsejteket a magyar donorokon kívül a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárolják. (Ez nem jelenti azt, hogy a donorok mind dánok.)

A lap úgy tudja: a hatósági tiltás előzménye is a dán spermabankhoz köthető. Márciusban egy dán ivarsejttel kapcsolatban „uniós riasztás érkezett" a Krióhoz és a szakhatósághoz is, mert egy a dániai spermabankból származó donorsejtről utólag kiderült: genetikai (enzimhiányos) betegséget hordoz, ezért a bank a minta megsemmisítését kérte.

A gyakorlat az, hogy ilyen esetekben kiveszik az adományozható sejtek közül a hibásat, csakhogy ekkorra már a problémás ivarsejtet két terhességhez is megvásárolták és fölhasználták a Kaáli Intézetben.

Az egyik baba már világra is jött, ő egészséges, egy ikerpárt pedig a nyárra várnak. Szakemberek szerint náluk sem valószínű, hogy kialakul a genetikai betegség, mert ahhoz az anyának is hordoznia kellene ugyanazt a hibás gént.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség dán importspermára a hazai lombikbébi-beavatkozásokhoz, Takács Zsuzsa, a Krio Intézet Zrt. ügyvezető igazgatója azt válaszolta: a magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta fokozatosan és nagymértékben csökken.

További részletek a Népszabadság teljes cikkében