• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Krízis az egészségügyben: kritikusan sokan elégedetlenek

Lapszemle 2023.12.08 Forrás: economx.hu
Krízis az egészségügyben: kritikusan sokan elégedetlenek

A kormányülésen szembesültek a kormánytagok azzal, hogy a mostani kórházi adósság a korábbi évek adósságának a kétszerese, háromszorosa.

Múlt héten mentették fel Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót a tisztségéből. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az OKFŐ év közben nem jelezte elég hangosan a kórházi adósságok drasztikus megugrását. A Belügyminisztérium az ominózus kormányülésen fekete pontot kapott, ezért Pintér Sándornak egy saját emberét kellett beáldoznia, írja az economx.hu

Miért éppen Jenei Zoltán lett az áldozat?

Mivel Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán azt mondta: „menet közben nem cserélnek lovat – különösen akkor nem, ha jó irányba húz, és van benne még szufla” – ezért Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára szerint Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kirúgása fel sem merült.

Rásky László úgy tudja, hogy a volt országos kórházigazgató külön levelet írt a kórházak gazdasági igazgatóinak, hogy a B+N Referencia Zrt.-t kifizetetlen számláit sorolják előrébb, de a kórházak többségének már ezeknek a számláknak a kifizetésére sem futotta. És ezt alátámasztja az, hogy OSZ beszállítóinál is az intézmények arra hivatkoznak, hogy először a közmű szolgáltatókat és az őrzés-védelmet, illetve a takarítókat kell kifizetniük.

Mit csinál a B+N?

Július 1-től a hét országban teljes körű facility management szolgáltatást végző B+N Referencia Zrt. látja el a budapesti kórházak műszaki üzemeltetési és karbantartási feladatait a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. 2024. január 1-től pedig már a vidéki kórházakban is átveszik a takarítási, felújítási és karbantartási munkálatokat. Kis-Szölgyémi Ferenc cége korábban is rendre nyerte a tendereket, többek között a MÁV, a Mol és a Volánbusz takarítását kapta meg.

Rásky László szerint a kormánynál az verhette ki a biztosítékot, hogy az intézmények nyáron és ősszel összesen 150 milliárd forintot kaptak az adósságaik rendezésére, de még mindig panaszkodnak. Úgy véli, Jenei Zoltán és kollégái kirúgásával nem fog megállni az élet az egészségügyben, de mégis kellett találni egy felelőst, aki a giga kórházi adósságok kialakulását elviszi a hátán.

Mindenképpen bűnbakot kellett keresni

Egy másik neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a kormányülésen szembesültek a kormánytagok azzal, hogy a mostani kórházi adósság a korábbi évek adósságának a kétszerese, háromszorosa. És Jenei Zoltán ezt nem jelezte év közben elég hangosan. Mivel Jenei Zoltán Pintér Sándor belügyminiszter embere, a Belügyminisztériumhoz (Bm) tartozó egészségügy teljesítményével volt elégedetlen Orbán Viktor miniszterelnök, és ez a Bm-nek jelentett egy fekete pontot: ezért kellett a belügyminiszternek a saját emberét beáldoznia.

A kórházi adósságrendezés, a 22-es csapdája, egy lehetetlen küldetés, véli az informátorunk. Nem lehet annyi forrásból megoldani a közfinanszírozott betegellátást, mint amennyit a központi költségvetésből szánnak rá. Súlyos százmilliárdokat kell a hazai egészségügybe beletolni, és nem év végén kell mindig kórházkonszolidáció keretében rendezni a kintlévőségeket.

A neve elhallgatását kérő szakértő szerint valós szintű esetfinanszírozásra van szükség, amit Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már elkezdett, elindult az úgynevezett kódkarbantartás, vagyis, hogy egy-egy ellátás mennyibe kerül 2023-ban, de ez egy több éves munka, amihez át kell alakítani az intézmények finanszírozását.

További részletek az economx.hu-n

Legolvasottabb cikkeink