• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Krízis közeli a helyzet a kórházakban – fizetős ellátásokra lehet szükség?

Lapszemle Forrás: vg.hu

Az intézmények saját erejükből már képtelenek kitörni az adósságcsapdából.

Ha nagyon gyorsan nem jut több pénz az egészségügynek, vagy nem vállalja fel az állam, hogy ezentúl nem mindenkinek vagy nem az eddigi színvonalú ellátást biztosítja, képtelenek lesznek megőrizni működőképességüket a kórházak. Az intézmények saját erejükből már képtelenek kitörni az adósságcsapdából, a beszállítók pedig nem tudják a kórházakat finanszírozni. Vagy sürgősen pénzt kell tenni az egészségügyi rendszerbe, vagy vissza kell venni a minőségből, vagy szűkíteni kell az ellátási csomagot, esetleg részben fizetőssé tenni egyes ellátásokat, mert az biztos, hogy a rendelkezésre álló pénzből a mostani egészségügyi struktúra már nem működtethető – írja a vg.hu portál.

Gyakorlatilag erre a következtetésre jutottak a kórházak vezetői és az orvostechnikai eszközöket gyártó és forgalmazó cégek azon a tanácskozáson, amelyet a kórházak megállíthatatlannak látszó eladósodása miatt hívtak össze. Számítások szerint ugyanis a kórházi tartozásállomány már most elérte a tavaly év végi, mintegy ötven milliárd forintos szintet.

Velkey György kórházszövetségi elnök szerint a döntéshozók számára egyértelművé kell tenni, hogy az egészségügyi intézmények krízis közeli állapotba kerültek, hamarosan nem tudják az ellátást a megfelelő színvonalon biztosítani, ezért nagyon gyorsan pénzhez kell jutni az alulfinanszírozott intézményeket, és rendszerszerűen is változtatni kell a támogatásukon. Ennek forrását makroszinten kell megtalálni, és ez az állam feladata – mondta Velkey, aki hozzátette azt is, jó lenne, ha amikor a kórházak működőképességének forrásáról beszélnek, nem az lenne a válasz, hogy az egészségügy már kapott pénzt, a béremelésre, mert „az nem ide tartozik". A kórházak már nem tudnak min spórolni, e tekintetben is "elérkeztek a falig" - húzta alá a kórházszövetségi elnök.

Az Orvostechnikai Szövetség vezetői kiemelték: miközben már a polgári törvénykönyv is legfeljebb 60 napos fizetési határidőt engedélyez, a valóságban a kórházak átlagosan 150 napra fizetnek. Megjegyezték, hogy a követelések 30 %- át már a faktorcégek sem fogadják be a magas rizikó miatt, így azonban leállhat a fogyóanyagok, műtéti eszközök szállítása, megállhat a gépek, berendezések karbantartása, különösen azokban a kórházakban, amelyek egy évnél régebben ki nem fizetett számlákat is tolnak maguk előtt. Az orvostechnikai cégek vezetői rámutattak arra is: az Egészségbiztosítási Alapban jelenleg csaknem 30 milliárdos megtakarítás van, amit akár a tartozások rendezésére is fel lehetne használni. Egy másik lehetőség az adósságrendezésre, hogy mivel a fizetési gondok állami intézményeknél jelentkeznek, az azokat ily módon finanszírozó vállalkozások a követeléseik erejéig mentesülnének adó- és járulékfizetési kötelezettségeik megfizetése alól. Hiszen bizonyíthatóan azért nem tudnak adókat és járulékot fizetni, mert az államháztartáshoz tartozó intézményektől nem jutnak a pénzükhöz – taglalták az orvostechnikai cégek vezetői.

A megbeszélésen végül is csak az nem volt jelen, aki érdemi befolyást gyakorolhatna a helyzet alakulására: a kormányból mindössze üzentek, hogy egy-két héten belül hajlandók egyeztetni a kérdésben – jegyzi meg a portál.