• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Krónikus baj lett a gyógyszerhiány

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A kormány tájékoztatást kért a gyógyszerhiány ügyében, mondta Lázár János a mai Kormányinfón.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján csak az idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt. Köztük olykor olyan „életmentő" vakcina is, mint az agyhártyagyulladás-elleni, illetve a tetanusz-oltás. Például a Bexsero hiányát, amely az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen nyújt védelmet, január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást. 

A Népszavának egy olvasó arra panaszkodott, hogy az érszűkületére fölírt gyógyszert súlyos mellékhatásai miatt le kellett cseréltetnie, az újtól jelentősen enyhültek a panaszai, ám az gyártási probléma miatt eltűnt a patikából. Azóta – a gyógyszerésztől úgy tudja - már a törzsszámát is törölték. A helyette kapott újabb orvossággal visszatértek a panaszai. A lábában lévő érszűkület fájdalmassá teszi a járást, egyhuzamban csak kisebb távolságok megtételére képes.

A gyógyszerhiány nem magyar sajátosság, az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt van ellátási zavar, olykor éppen amiatt lesznek hiánycikkek, mert a politikai döntéshozók meggondolatlanul nyúlnak bele a gyógyszerpiac megregulázásába. A gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Ha az árletörés tartósnak bizonyul, előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a „túl olcsó" készítményt „pihentetik."

„A patikabezárásos ügyekben láttuk, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja is" – mondta lapnak Ilku Lívia, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője. A szakember szerint ez a jelenség már régóta ismert a pszichiátriai szereknél, ám ennek az üzletnek a sikere más készítményeket is magával húzott. Ez a jelenség - a hazai készletek illegális külföldre juttatása - oda is vezethet, hogy a magyar betegek időről-időre nem jutnak népszerű nyugtatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, keringési betegségekre ható szerekhez.

További részletek a nepszava.hu portálon. 

A 106. Kormányinfón ma délután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annyit mondott a kérdés felvetése kapcsán, hogy a kormányülésen beszéltek erről, és a kormány tájékoztatást kért ez ügyben. (Weborvos)