• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kuba orvosokkal hódítja meg a világot

Lapszemle 2019.05.22 Forrás: Index
Kuba orvosokkal hódítja meg a világot

A venezuelai kormány, illetve kubai elvtársaik politikai manipulációs vagy kényszerítő eszközként használják az orvosi ellátást.

A venezuelai egészségügy csak az országban dolgozó temérdek kubai orvos és ápoló munkájának köszönhetően nem szűnt meg eddig létezni teljesen. Csakhogy néhány kiugrott kubai orvos arról számol be, hogy működésük nem csupán jószolgálat, sőt: gyakran meg kell szegniük hippokratészi esküjüket is. Kuba ugyanis két okból küld orvosokat külföldre: pénzért és hatalomszerzés céljából. Venezuelában az utóbbi a hangsúlyosabb - írja az index.hu.

Egy disszidált, és ma már Chilében élő kubai orvos, Yansnier Arias még a venezuelai kaotikus állapotokat ismerve is hihetetlen történetet mesélt el a New York Timesnak. Arról beszélt, hogy amikor a kubai kormány parancsára Venezuelában dolgozott, rendszeresen meg kellett szegnie orvosi esküjét, mivel nem mindenkit láthatott el megfelelően. Nem azért, mert nem állt rendelkezésre gyógyszer vagy eszköz (ami egyébként általános jelenség Venezuelában), hanem azért, mert ez állt Maduro elnök, illetve a kormány érdekében.

Volt például egy 65 éves, szívelégtelenségben szenvedő beteg, akinek azonnal oxigénre lett volna szüksége. Feljebbvalói azonban megtiltották neki, hogy a szomszéd szobában tárolt palackokat használva lélegeztesse a beteget, mert az életmentő szereket a választásokat közvetlenül megelőző napokra tartogatták – hogy a szavazókban frissebb legyen az élmény, hogy kinek köszönhetik az életüket, és kire kell szavazni.

Az újságírók összesen 16, korábban Venezuelában dolgozó kubai orvossal beszéltek, akik mind hasonló esetekről számoltak be. Vagyis arról, hogy a venezuelai kormány, illetve kubai elvtársaik hogyan használják az orvosi ellátást politikai manipulációs vagy kényszerítő eszközként az országban. Az orvosokat számos módon felhasználták a választók zsarolásában. Voltak páciensek, akiket csak emlékeztettek ellátás után, hogy kinek köszönhetik mindezt, és kire kell szavazni, másoknak nyíltan megmondták, hogy életmentő beavatkozások nem járnak az ellenzék támogatóinak.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink