• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új jogállási törvény

Lapszemle 2020.10.27 Forrás: hvg.hu
Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új jogállási törvény

Több mint kétszer annyian gondolkoztak a külföldi munkavállaláson, mint a törvény kihirdetése előtt.

Az orvostanhallgatók 40 százaléka nem lépne be a szakképzésbe az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása után, igaz, sokakat bírna maradásra, ha a hálapénzt kivezetnék, és megvalósulna az ígért béremelés – derül ki a Magyar Orvosok Szakszervezetének nem reprezentatív felméréséből. Ebben a négy hazai orvostudományi egyetem 903, ötöd- és hatodéves orvostanhallgatója mondott véleményt. A készítők szerint ez azt jelenti, hogy majdnem minden második érintett hallgató válaszolt, hiszen évfolyamonként összesen nagyjából ezer fiatal tanul orvosnak - ismertette a felmérést a hvg.hu.

A törvény kihirdetése után a válaszadóknak már csak az 54,7 százaléka jelölte meg a szakképzés lehetőségét, viszont több mint kétszer annyian gondolkoztak a külföldi munkavállaláson, mint a törvény kihirdetése előtt: a hallgatók 47,9 százaléka jelölte meg ezt célként a jogszabály elfogadása után. Csökkent 3 százalékponttal a nappali PhD-képzés iránt érdeklődők aránya is, míg a pályaelhagyást fontolgatóké 13,2 százalékra emelkedett.

Arról is kérdezték a hallgatókat, hogy a jogállásról szóló törvénnyel és elfogadásával kapcsolatban mely pontokat érzik a leginkább aggályosnak. Itt egy listából választhattak a válaszadók, szintén több opció is megjelölhető volt. A felsoroltak közül a fiatalok leginkább a vezénylés szóló részt (867 fő, 96 százalék), a másodállások korlátozását (733 fő, 82 százalék) és az érdekképviseleti szervekkel történő egyeztetés hiányát (620 fő, 69 százalék) jelölték meg aggasztónak. A közalkalmazotti státusz megszűnését és az előmeneteli szabályok kidolgozatlanságát majdnem minden második hallgató aggályosnak találja. A válaszadóknak mindössze 1,4 százaléka válaszolta azt, hogy nincs semmilyen aggálya az új törvénnyel kapcsolatban.

A Magyar Orvosok Szakszervezete a közleményben emlékeztetett, hogy a jelenlegi hallgatók közül szinte mindenkinek van „röghöz kötési” hallgatói szerződése, aminek értelmében vissza kell fizetniük az egyetemi képzés díját, ha nem dolgoznak az állami egészségügyben. Látható, hogy sokakat ez sem tántorít el attól, hogy akár a külföldi munkavállalásban gondolkozzanak. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink