• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Kulka: gőgös voltam, szégyellem magam

Lapszemle 2018.08.08 Forrás: ATV - Egyenes beszéd
Kulka: gőgös voltam, szégyellem magam

A színész elmondta, hogy egyfolytában azon gondolkodik, hogy mi és miért történt vele.

Először szerepelt élő adásban, az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kulka János, miután a színész 2016 tavaszán stroke-ot kapott, aminek következtében a beszédközpontja sérült, afáziás lett. A Kossuth-díjas színművész beszélt új szerepéről, és arról is, hogy viseli a betegséget - írja az atv.hu.

„Jól vagyok. Beteg vagyok” – válaszolta arra a kérdésre a Kossuth-díjas színművész, hogy hogyan érzi magát. Kiderült a színészhez minden szerdán elmegy a klinikai logopédus, csütörtökön pedig terápiára jár. Kulka János emellett legszívesebben a kutyájával sétál.

A Klubrádiónak adott nyilatkozatában is elmondta a logopédusa, hogy a Halleluja mellett a Nagy utazás című dal volt a másik, ami segített beindítani a gyógyulását. „Végignéztem János számait, és személyes döntés volt a Hallelujah, és a Dés szám is. Fantasztikus volt, hogy erre beindult a gyógyulása. Pár napja kérdeztem tőle, hogy emlékszik-e, rá, hogy mikor a Nagy Utazást énekelte, tudta, hogy mikor van vége, és tudta a szöveget” – idézte fel a színészt elkísérő logopédusa, Varga Sarolta.  

A színművész mindig visszahallgatja magát, és sosem elégedett azzal, hogy honnan hová fejlődött. Mint mondta, lassan fejlődik, angolul és franciául még mindig nem megy neki.

Nyugodt vagyok, tényleg – jelentette ki arra, hogy mi segít, mikor mélyponton van, majd hozzátette, hogy egyfolytában gondolkodik azon, hogy mi és miért történt vele. „Idegen vagyok. Színész? Olyan fura” – mondta Kulka. Hozzátette, magában már tudja, hogy miért történt vele a betegsége, de ezt nem tudja elfogadni.

A színművész arról is beszélt, hogy szégyelli magát: "gőgös vagyok, nagyon. Voltam. Abbahagytam. Megvilágosodtam."

A klinikai logopédus arról beszélt, azért tartja fontosnak, hogy erről beszélnek a nyilvánosság előtt, mert Jánoson keresztül értesülnek arról, hogy mit is jelent valójában a stroke. „Tudják, hogy János ugyanaz, mint aki volt.” – a szakember szerint így lehet jól segíteni egy afáziában szenvedő betegnek. Sokszor azt hiszik az emberek, hogy akik afáziások, az értelmileg is sérült, ez a nehéz a betegnek: nem tudják róla, hogy bent a fejében ugyanaz az ember, mint aki volt.

A logopédus szerint még egy Oscar-díj kinéz Kulkának, a film pedig az afáziáról szólna. Mint mondta Varga Sarolta, a fejében úgy kezdődik a film, hogy összemegy a függöny, Jánosról lesz szó benne: jön a rohamkocsi, viszik a kórházba, és onnantól azt láthatnák a nézők, hogy mi játszódik a fejében, és mennyire nincs szinkronban az, ami a fejében van, azzal, ami körülötte zajlik.

A logopédus szerint, azért mostohagyerek az afázia, mert nem tudják elmondani, hogy mekkora a baj. „Nem tudnak szólni” – hangsúlyozta Kulka. Varga Sarolta ugyanakkor kijelentette, hogy az affáziások intellektuálisan teljesen rendben vannak, ezért nem szabad mentális betegként elkönyvelni őket, ahogyan Kulka Jánost sem.

Kulka János a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmjében tér vissza a mozivászonra. „Nagyon jó volt. Öt napot forgattam. Haldoklót: pisi, kaki, kúsztam a földön. Nagyon jó volt” – mesélt a forgatásról. Azt is elárulta, hogy nem izgult, megkönnyebbült a forgatáson.

A színész el tudná képzelni, hogy nővérével egy alapítványt vagy egyesületet hoznának létre az afáziás betegek számára.

További részletek a riportban. 

Legolvasottabb cikkeink