• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kullancsveszély! Hiánycikk az olcsóbb oltóanyag

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az enyhe tél miatt rengeteg kullancsra kell számítani a somogyi erdőkben és parkokban is.

Ugyanakkor hónapok óta hiánycikk az olcsóbb oltóanyag. Az olcsóbb – 4500 forintos – készítmény az egész télen nem  volt beszerezhető. Jelenleg is csupán a drágább oltóanyagból van felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, ami 8700-8800 forintos költséget jelent – mondta Kalmár Katalin, a barcsi Megváltó Gyógyszertár vezető-helyettese. A drágább és az olcsóbb készítmény is hasonló anyaggal dolgozik, az alapimmunizálás után  egymással helyettesíthető. A felnőttek olcsóbb vakcináját május végére, a gyereknek szánt oltást június végére ígérik. Azt azonban még nem lehet tudni, mekkora mennyiség érkezik – írja a sonline.hu portálja.

A Lyme kór lassú kimenetelű, a fertőzést időben elkezdett antibiotikummal lehet kezelni. Jellemző tünet a bőrön a csípés körül megjelenő piros gyűrű, de csak lassan terjed, valamint az erős égető érzés az ízületeknél – mondta a gyógyszerész. Jó tudni, hogy akkor vagyunk veszélyben, ha a fertőzött kullancs a bőrbe  fúrva magát néhány napig észrevétlen marad, így a kórokozó bejut a vérkeringésbe. Tünetei eleinte nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre. A Lyme-kóros betegek mintegy 30 %-a nem is veszi észre a csípést – tette hozzá Kalmár Katalin.

Kullancsfertőzöttség szempontjából Somogy az élen jár, s a szakemberek szerint a vérszívók mintegy fele fertőzött Lyme-kórral. Ez akár halálos is lehet, ha nem vesszük észre időben. A megbetegedések száma évről-évre nő: tavaly több mint ezren fertőződtek meg. Az idén a szezon is minden korábbinál korábban  indult – emeli ki a portál.

Az oltást a háziorvos írja fel, és három ismétlésre van szükség a védettség kialakításához. Az első injekciót egy-három hónapon belül kell követnie a másodiknak, a harmadik oltást pedig egy évvel a második után szükséges elvégezni. Télen ajánlatos elkezdeni. Ezt később már csak ötévente kell újra kérni. Ha azonban megszakad, a folyamatot újra kell kezdeni az elejéről. A szezon mindig januárban kezdődik el, az oltóanyag receptköteles, támogatás nincs rá. Korábban létezett egy csípés utáni szérum, de ezt megszűnt. Az agyhártyagyulladás ellen azonban csupán az oltás véd. Szakemberek ezért azt ajánlják, védekezni kell, akár be vagyunk oltva, akár nem.