• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kutatás igazolja az egyik vakcina hatékonyságát

Lapszemle 2020.12.05 Forrás: Napi.hu
Kutatás igazolja az egyik vakcina hatékonyságát

Korosztálytól függetlenül hatékony a Moderna oltása a védettség kialakításában.

A Moderna újabb információkról számolt be a Covid-19 vakcinajelöltjének klinikai fázisban lévő vizsgálatairól és gyártásának előkészületeiről. Ez alapján sokáig biztosít védelmet a készítmény, amely egy messenger RNS elvén működik - írja a napi.hu.

A New England Journal of Medicine (NEJM) szerkesztőjének küldött levélben számolt be az mRNA-1273 vakcina NIH által vezetett fázis I. vizsgálatainak előzetes adatairól, amelyek a vakcina hatásosságának tartósságát hivatottak alátámasztani. "Noha az emberekben a SARS-CoV-2 fertőzés elleni természetes védekező mechanizmusai még nem állnak fenn, ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kötő és semlegesítő antitestek titerének enyhe várható csökkenése ellenére az mRNS-1273 tartós humorális immunitást képes biztosítani" - foglalják össze az eredményeket a cikkben.

Mint beszámol a Moderna a kutatás eredményeiről, korosztálytól függetlenül hatékony az oltás a védettség kialakításában. Viszont több elemet még vizsgálnak, például a hosszútávú hatásait a vakcinának még vizsgálják - nemcsak a hatékonyságát, hanem az esetleges biztonsági kérdéseket is. Az immunogenitás felmérésére egy 13 hónapos nyomon követésen alapuló vizsgálatot indítottak. A hatékonyságot mérő 3. fázisú vizsgálat alapján a vakcinájuk 94,5 százalékos hatékonyságot mutat.

A Moderna arra számít, hogy 100-125 millió dózis oltóanyag lesz hozzáférhető világszerte 2021 első negyedévében (85-100 millió ezek közül az Egyesült Államokban, 15-25 millió pedig azon kívül lesz elérhető). Ebbe a mennyiségbe már beleértendő annak az 500 millió -1 milliárd dózisnak egy része is, amelyet a vállalat 2021 év folyamán tervez, globális szinten, előállítani.

A társaság fejlesztése egy mRNS vakcina, az ilyen készítmények működési elve, hogy becsapják a sejteket, mert teljes vírus helyett csak egy vírusproteint gyártatnak le velük. Ezért sokkal gyorsabban alakul ki a védekező reakció. További sajátosságuk ezeknek az oltásoknak, hogy a hagyományos vakcináknál erősebb immunválaszt indukálnak. Az mRNS vakcinák előnye az, hogy ezeket könnyű nagy mennyiségben gyártani, mert a folyamat rövidebb, mint a hagyományos vakcinák esetében, néhány hónap szemben az 1-2 évvel.

Legolvasottabb cikkeink