• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutyákat vizsgáltak, hogy értsék az emberi agyat

Lapszemle 2019.11.04 Forrás: magyarnemzet.hu
Kutyákat vizsgáltak, hogy értsék az emberi agyat

A vizsgálatok a jövőben az epilepszia vagy az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás kutatását is segíthetik.

Az agy különböző területei folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással, még akkor is, ha az agy látszólag pihen. Vajon mennyire ősiek ezek a kapcsolatok? Mi jellemzi az egészséges agy működését? Az ELTE Etológia Tanszék kutatói ezekre a kérdésekre kutyákon keresték a választ. A Szenior családi kutya program legújabb eredménye a Scientific Reports lapban jelent meg - számolt be róla a magyarnemzet.hu.

A kutyaagy eddig ismeretlen nyugalmi hálózatait funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálattal fedezték fel az ELTE kutatói, amihez családi kutyákat képeztek ki. A módszer nem jelent veszélyt a kutyák egészségére, az állatok örömmel vettek részt a tesztekben. (A mérések a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjában zajlottak.) A nyugalmi hálózatok vizsgálatakor a részt vevő állatoknak semmiféle ingert nem játszanak le a mérés ideje alatt, és nem is kell semmit csinálniuk. Lényegében zavartalanul fekszenek, míg az MR-készülék képet alkot az agyműködésükről.

„A leírt hálózatok elhelyezkedésük alapján hasonlók az emberi agy nyugalmi hálózataihoz. Kutyáknál is van alapműködési, szenzorimotoros, auditoros vagy homloklebenyi hálózathoz hasonló elrendeződést mutató képlet. Bár szerepük még kérdéses, így is alapot nyújtanak ahhoz, hogy az öregedéssel kapcsolatos változásokat vizsgáljuk” – olvasható a laphoz eljuttatott közleményben Kubinyi Enikőnek, a kutatócsoport vezetőjének véleménye.

A kutatók szerint a vizsgálatok a jövőben az epilepszia vagy az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás kutatását is segíthetik. Az öregedés kutatása során az elmúlt pár évben számos elmélet született a nyugalmi hálózatok öregedésben betöltött szerepében, amelynek tesztelésére bizonyos szempontokból a kutya az embernél jobban megfelel.

Ahhoz, hogy a kutyák nyugalmi hálózatának öregedése vizsgálható legyen, első lépésként le kellett írni magukat a hálózatokat, erre építve már tesztelhetik, hogy a kutyáknál is csökken-e például bizonyos hálózatokon belül vagy éppen egyes hálózatok között a kapcsolatok erőssége. Ez a csökkenés az adott agyterületek közötti kommunikáció hatékonyságának romlását jelzi. A normál öregedés során ez a jelenség csak bizonyos területek között figyelhető meg, míg demencia esetén kevésbé szelektív lehet ez a folyamat.

Legolvasottabb cikkeink