• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Laborpanama: Hunyó kerestetik

Lapszemle Forrás: Magyar Narancs

A 2010-ben indított nyomozás még a gyanúsított kihallgatásáig sem jutott el.

Szeptemberben lesz két éve, hogy megkezdődött a nyomozás az Állami Népegészségügyi és Tisztiszolgálat (ÁNTSZ) 14 kémiai és 16 mikrobiológiai laboratóriuma magánosítása miatt Szócska Miklós feljelentése nyomán. Az egészségügyi államtitkár a Heti Válasz akkori cikkét olvasva fordult a nyomozókhoz. Amikor most a Magyar Narancs az ügyről érdeklődött, a szaktárca az NNI-hez irányította lapunkat - olvasható a legfrissebb számban. 

 „A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárának feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya folytat nyomozást az ÁNTSZ-aboratóriumok 2006. évben történt értékesítésével összefüggésben hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Az ügyben gyanúsított kihallgatására ez ideig nem került sor. A nyomozás érdekeire hivatkozással mást egyelőre nem kívánunk közölni" – közölte a Narancs megkeresésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A magánosítás története a kilencvenes évek végén kezdődött. A 2002 tavaszán aláírt Phare-támogatási szerződés alapján hét regionális labort engedélyezett az EU – még a helyüket is meghatározták –, amiket modernizáltak is. A maradék harmincat leválasztották, és a 2004-ben alapított ÁNTSZ Laboratórium Kft.-be szervezték. A privatizáció nem titkolt célja a takarékosság volt, mivel az 1300 főt foglalkoztató laborhálózat 2005-re évi 1,2 milliárd forint veszteséget termelt.

A kiszervezett laborok a 2004. decemberi jogutódlásos leválás és feladatátadás után is veszteségesen dolgoztak: első évében az ÁNTSZ Laboratórium Kft. egyenlege mínusz 500 millió forintot mutatott. Amikor pedig 2006-ra ismét 2 milliárddal csökkentették az ÁNTSZ költségvetési támogatását, a laborok a működőképességük határáig jutottak.

A céget 200 millió forintért kezdték árulni, és bár öt érdeklődő is megvásárolta az 500 ezer forintos pályázati anyagot, egyiknek sem kellett. Másodszorra a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) 160 millióra árazta le a céget. A pályázati határidő meghosszabbítása után jelentkezett a 2005 decemberében alapított Euro-Labor Invest (ELI) Kft. 48 millió forintot ajánlott a laborokért, azt is azzal a feltétellel, hogy a tulajdonos magyar állam részére ne kelljen visszafizetni a cégbe pumpált 200 millió forint hitelt, és ne kelljen állni több száz fő leépítésének százmilliós költségét.

A nyomozás minden bizonnyal választ ad rá, hogy az eladó jól tette-e, hogy belement ebbe. Bujdosó László volt tiszti főorvos a Magyar Rádiónak nyilatkozva azt vélelmezte: lehet, hogy valaki súgott a vevőnek, hogy az ÁNTSZ mindenképpen túl akar adni a veszteséges laborokon. Szerinte abban a helyzetben nem tehettek mást, mint hogy eladták az egyetlen jelentkezőnek, még ha az jóval kevesebbet fizetett is érte, mint amennyire eredetileg számítottak. Bujdosó később az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének élére került, ahonnan 2010 augusztusában menesztette a frissen kinevezett Pallér Judit országos tiszti főorvos.

A teljes cikkért vegye meg a Magyar Narancsot!

Legolvasottabb cikkeink