• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lassan, de rövidülnek a várólisták

Lapszemle Forrás: mno.hu

Javult a helyzetük azoknak a betegeknek, akiknél várólistás beavatkozásokat kell elvégezni.

Míg júliusban 32 704-en vártak műtéti ellátásra, addig a legfrissebb, októberi adatok szerint már csak 28 862-en, vagyis négy hónap alatt négyezerrel csökkent a listán szereplő betegek száma. A műtétek mellett a várakozási idő is rövidebb, bár egyes esetekben a helyzet most sem kedvező. A legtöbben a szürkehályog-műtétre várakoznak. Jelenleg 10 937 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra, és az átlagos várakozási idő 98 nap, de nagy az eltérés az ország egyes térségei között. A legtöbben, 2271-en a Nyugat-Dunántúlon várnak szürkehályog-műtétre, ők átlagosan 99 nap után kerülnek sorra, Dél-Közép-Magyarországon azonban csak 33 napot kell várni ugyanerre – írja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adatai nyomán az mno.hu portálja.

A leghosszabb ideig a térdprotézisműtétekre kell várni. Átlagosan 432 nap után kerülhet sor erre a beavatkozásra, és több mint 6200 ember szerepel a listán. A régiók közül legnagyobb türelemre a Nyugat-Dunántúlon van szükség, ott ugyanis 470 nap is eltelhet, míg új térdprotézist kap valaki. A Dél-Alföldön ennél jóval hamarabb, akár 156 nap után is elvégezhetik a műtétet. A legkevesebb várakozó (251 beteg) Dél-Közép-Magyarországon van, őket átlagosan 184 nap után műthetik meg. Bár még mindig akad, aki egy évnél is többet vár az operációra, mégis tény, hogy ennél a műtétnél is jelentősen javultak a hosszú távú mutatók. Három évvel korábban még 30 százalékkal több beteg szerepelt a listákon, és a tervezett várakozási idő is közel a felére csökkent, most 351 nappal rövidebb.

A friss adatokból kiderül az is, hogy gerincstabilizáló műtétre jelenleg 670 embernek lenne szüksége, és ez esetben is kifejezetten nagyok a régiós különbségek. A Dél-Alföldön például csupán hét nap a várakozási idő, ott jelenleg 11 páciens szerepel a listán, míg a Dél-Dunántúlon várakozó 251 betegnek akár 556 nap is eltelhet a műtétig. Az országos átlag 356 nap, ami egy teljes évvel kevesebb, mint 2013-ban. A szintén súlyosabb beavatkozásnak számító csípőprotézis-műtét esetében az érintett 5743 páciensnek átlagosan 350 napot kell várakozással töltenie. A legrövidebb idő, 128 nap után itt is a Dél-Alföldön kerülhet sorra egy beteg, míg a legtöbbet, 285 napot Észak-Magyarországon kell várni. A térdprotézishez hasonlóan erre a beavatkozásra is 30 százalékkal kevesebb páciens vár most, mint 2013-ban, és esetükben 162 nappal rövidült a várólista három év alatt.