• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lasszóval fogják a gyerekorvosokat Budára

Lapszemle Forrás: nlcafe.hu

Az egészségügy ma a megszállott és rászoruló emberekre van bízva, különben nem működne.

Lassan lehetetlen lesz elkészíteni a beosztást, ugyanis nincs elég orvos, aki vállalná a munkát, pláne ennyire kevés pénzért. Pedig az ügyelet fontos szerepet lát el, hiszen évi nyolcezer gyereket vizsgál meg, ezzel is tehermentesítve a kórházakat. Három éve vezetem a Budai Gyermekügyeletet, de sok éve dolgozom itt kisebb megszakításokkal, úgyhogy jól ismerem a helyzetet, ami mostanra szinte tarthatatlan lett. Júliusban 14 ügyeletet vállaltam, mert nincs elég kolléga ahhoz, hogy elkészítsem a beosztást. Ez azt jelenti, hogy a praxisom ellátása után mentem ügyelni, aztán újra be a rendelőbe, és utána még lenyomtam egy ügyeletet, aztán újra a rendelőben voltam – nyilatkozta dr. Varga Károly gyerekorvos az nlcafe.hu portáljának.

Ez gyakorlatilag 50-60 óra folyamatos munkát jelent, ami nagyon rossz, mert ennyit nem lehet és nem is jó dolgozni. De mit csináljak, ha senki sem vállalja? Persze, megértem a kollégákat, egy ügyeletért ugyanis bruttó 20 ezer forintot kapnak, az óránként kétezer forint sincs, bruttóban. Ennél minden takarítónő jobban keres!

Az asszisztensek óránként bruttó ezer forintot, a gépkocsivezetők 700-at kapnak. Felháborítóan alacsony bérek ezek. Az egészségügy ma a megszállott és rászoruló emberekre van bízva, különben nem működne. A fiatal szakorvosok fizetése már viszonylag jó, ők nem vállalnak be ilyet, illetve inkább elmennek külföldre. A 35 és 50 közötti orvosok magánintézményekben rendelnek inkább, szóval az ügyeletet az idősebb kollégákra lehet építeni. 58 évesen fiatalnak számítok, ez akár vicces is lehetne – tette hozzá Varga doktor.

A Budai Gyermekügyelet az összes budai kerületet ellátja, és a János-kórház területén működik 2012 óta. Az önkormányzatoknak egyébként kötelességük biztosítani a munkaidőn kívüli betegellátást, ezért jött létre a Budai Gyermekügyelet is.
Jellemzően egészségügyi szolgáltató cégeket bíznak meg az ellátással, akik az orvosokat nem alkalmazottként, hanem számlásként foglalkoztatják, hiszen úgy olcsóbb. Maga a cég kettős finanszírozásból kapja meg az elégséges pénzt az ügyelet működtetéséhez: az önkormányzattól és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Ez az összeg viszont nem túl sok, legalábbis az orvosok és az asszisztensek pimaszul keveset kapnak az ügyeletekért – tette hozzá Varga doktor.