• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Látnak még kérdőjeleket a védőnők helyzetével kapcsolatban

Lapszemle 2023.06.28 Forrás: InfoStart
Látnak még kérdőjeleket a védőnők helyzetével kapcsolatban

Kórházakhoz kerül a hálózat, de lehet, hogy a működési költségek egy részét továbbra is az önkormányzatok fizetik?

Tisztázatlan a védőnői szolgálatok működési finanszírozása a július elsejei államosítás után - mondta az InfoRádiónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ugyanakkor azt közölte: a működési költségeket is a kórházak állják majd.

Július 1-jétől, azaz szombattól a védőnői szolgálatokat átveszi az állam az önkormányzatoktól. A kormány célja az volt, hogy egységes munkáltatói háttér jöjjön létre, a védőnők így az irányító vármegyei kórházhoz kerülnek. Ez azonban csak szervezeti változás lesz, az ellátás marad helyben a településeken. Az ehhez szükséges ingó és ingatlan vagyont az önkormányzatoknak ingyenes használatba kell adniuk a védőnői szolgálatoknak.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a védőnői feladatok a helyhatóságoknál voltak jó kézben, ráadásul a fenntartóváltás részletei sem egyértelműek. Nem világos például, hogy a védőnők által használt ingatlanok karbantartása, vagy rezsijük fizetése kit terhel majd. Arról beszélt, hogy nem kaptak ezzel kapcsolatban világos, írásos tájékoztatást. "Most úgy gondoljuk a nyilatkozatok alapján, hogy esélye van annak, hogy ezeket a költségeket mi fizessük, de erre nincs fedezet."

Sajtóhírek szerint egy kórház fedezethiányra tekintettel december 31-éig indokoltnak tartja az önkormányzat anyagi kötelezettségvállalását az átvett ingatlanok üzemeltetésében. Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese szerint azonban ez csak félreértés lehet. Bábiné Szottfried Gabriella az InfoRádiónak azt mondta, a működési költségek finanszírozása a kórházak dolga. "Nemcsak a védőnői munkáltatói jogkör kerül át az irányító vármegyei intézményekhez, hanem a NEAK által biztosított finanszírozás is. Ebből nemcsak a védőnők fizetését és a meghatározott pótlékokat kell kifizetni, hanem a különböző, működéshez szükséges költségeket is."

Sok önkormányzat szolgálati lakással és különféle pluszjuttatással igyekezett jól működő védőnői szolgáltatást kiépíteni. A szolgálatok kórházakhoz kerülésével ezek is megszűnhetnek, így egyes védőnőknek akár csökkenhet is a fizetése. Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor a többség bére emelkedik majd július 1-jétől. "Nagyon fontos kiemelni, hogy a 18 százalékos béremelést ugyanúgy, mint a többi szakdolgozó, július 1-jétől a védőnők is meg fogják kapni."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink