• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látszatra kevesebb az orvos a pécsi klinikákon

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Az egészségügy egészét elérte az orvos- és szakemberhiány - a lap olvasói jelzései szerint.

Ugyanakkor dr. Decsi Tamás, a pécsi klinikák főigazgatója szerint a kép ennél árnyaltabb. A médium több jelzést kapott olvasóitól, hogy előjegyzett pécsi műtétjüket nem a kiírt időben, a reggeli órákban végezték el rajtuk, hanem csak délután két-három után, mert délelőtt nem volt rendelkezésre álló altatóorvos. Nekik az osztályon azt mondták, orvoshiány van, többen külföldre mentek. A betegek kellemetlenül érezték magukat, mondván, épp elég izgalom egy műtét anélkül is, hogy reggeltől, előkészítve, késre várakozzanak. Volt, akinek egymást követő több napon maradt el műtétje. Fentiek a pécsi klinikák több osztályán, az elmúlt hónapokban fordultak elő, de forrásaink névtelenséget kértek – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.

Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ (KK) főigazgatója viszont emiatt a konkrét esetek körülményeiről nem beszélt. Azt nem tagadta, hogy előfordulhatnak kellemetlenséget okozó szervezési nehézségek, de azt mondta, nem csupán altatóorvosokban kell gondolkodni, hanem üzemelő műtőkben is. Költségkímélőbb ugyanis, ha a műtők teljes kapacitással mennek, és kihasználtak, mintha több műtőt üzemeltetnének párhuzamosan, de csak délután egyig. Utána ugyanis az adott osztályokhoz tartozó altatóorvosok nem a fő feladatukat végeznék munkaidőben. Vagyis lehetnek olyan osztályok, ahol nem, vagy nem elsősorban a "szokásos" reggeli-délelőtti órákban vannak esetleg a műtétek. Ez a fajta munkaszervezés működik az egészségügyben a világ gazdagabb országaiban, mutatott rá dr. Decsi Tamás. Igaz, egyes országokban nem amiatt, mert kevés a pénz a teljes rendszerben, hanem épp azért, mert számukra is pazarlás lenne, ha a nagyon jól megfizetett doktorok nem orvoslással töltenék ki munkaidejüket – jegyezte meg a PTE Klinikai Központ főigazgatója.

Ezért a pécsi 400 ágyas klinika folyamatban lévő felújításakor is egy ultramodern, kilenc egységből álló műtőblokkot alakítanak ki, és a házban, majdan, csak és kizárólag ott fognak operálni, folyamatos kihasználtság mellett, egységes felszereltséggel, egységes szakmai körülmények közt, s így például ésszerűsíthetik a kapcsolódó beszerzéseket és raktározási gyakorlatot is, amelyek mind a józan költségcsökkentést szolgálják. Az is jelentősen árnyalja képet – folyatta a főigazgató -, hogy ma már az altatóorvosok munkája szakmailag egészen más, mint régebben, nem csak az operációk kezdeti szakaszán vannak jelen, hanem végig a műtőben tartózkodnak, így egy-egy beavatkozáson való részvételük sokkal több idejüket veszi el, mint korábban.

Dr. Decsi Tamás visszakerestette az elmúlt öt év adatait, s aszerint ma nincs kevesebb altatóorvos Pécsett, mint korábban, ebben a munkakörben 62-63 fő dolgozik. Az orvosokból sincs az adatok szerint kevesebb, a PTE KK mintegy 3000 dolgozójából mintegy 600 az orvos, ez a számsor is stagnál az elmúlt öt évben. A főigazgató nem tagadta, hogy a számok egy kicsit még őt is meglepték, ugyanakkor a lehetséges okokról volt véleménye. Manapság többen távoznak, de érkeznek is a helyükre, azaz nagyobb a forgás – vélekedett a szakember.

A portál felvetette, más osztályokról és munkakörökből is jelezték betegek, hogy a még itt maradt orvosok szinte "szétszakadnak", loholnak, futnak, néha gyakorlatilag izzadtan futnak be a betegekhez rendelésre, és pár perc alatt igyekeznek kezelni, ellátni, diagnosztizálni a pácienseket. Az egyik ilyen osztály ráadásul a daganatos betegeket kezelő onkológia volt. A főigazgató mindezekre így reagált: az onkológia ahhoz a területhez tartozik, amelyen nagyon stabil a létszám, sőt a kollégák is jó ideje változatlan csapatban dolgoznak, ugyanakkor az itt tapasztaltakat egy nagyon furcsán pozitív ok magyarázhatja. Mégpedig az, hogy szerencsére a daganatos betegségek egy része ma már könnyebben és hamarabb felismerhető, jobb eséllyel gyógyítható, így a betegeket hosszabb ideig kezelik. Az is a beteglétszám emelkedését okozhatja ugyanazon létszámú orvos csapat számára, hogy emelkedett hazánkban is az átlagos élettartam, így a kitolódott életkor miatt megnőtt a daganatos betegségben szenvedők aránya is – tette hozzá a főorvos.