• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látványlabor épül a Szegórában

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) is helyet kap a Szent Györgyi Albert Agórában (Szegóra).

Látványlabor költözik az épületbe, ahol többek között fényjelenségeket, folyadékáramlást, genetikát tanulmányozhatnak az érdeklődők. Egyfajta tudományos csodák palotáját szeretnénk létrehozni, de jellemzően a gimnazista korosztálynak, illetve onnan felfelé – mondja Ormos Pál, az SZBK főigazgatója a Délmagyar – online oldalán.

Az SZBK-t 1971-ben adták át, tehát több mint 40 éves múltra tekint vissza. A hivatalos megnyitója azonban a teljes befejezéskor, 1973-ban történt. Az átadáskor 325 alkalmazottja volt a központnak, közülük 95-en kutatóként tevékenykedtek. Jelenleg 250 kutatóval és 450 munkatárssal dolgoznak. Munkájukat, amelyet a hazai és nemzetközi kutatóközösség tagjaiként végeznek, számos aktív együttműködés segíti. A kutatás mellett másik kiemelt tevékenységük az oktatás, rengeteg szakdolgozója és sok PhD-hallgatója van az intézménynek, döntően a Szegedi Tudományegyetemről.

A Százszorszép Gyermekház, az Informatórium, az Informatikatörténeti Múzeum után a látványlabor lesz a legkisebb, három teremben helyezik el. A kutatásokhoz szorosan kapcsolódó kiállításokat szerveznek. Három optikai asztaluk lesz, mindegyik egy-egy mikroszkóppal felszerelve, amelyekbe lézerrel világítanak, kamerán keresztül pedig hatalmas monitorokra vetítik a megfigyelt jelenségeket.

Az elsővel a mikrofluidika technológiát mutatják majd be, illetve a kapcsolódó érdekes jelenségeket, mint a folyadékáramlást, a folyadékkeveredést e méretekben, ezek fontos szerepet játszanak a véráramlásban, de az újszerű genetikai analízis is erre épül. A
második eszköz a fény mechanikai hatásainak bemutatására alkalmas. A kutatók optikai mikromanipulációs kísérleteket mutatnak majd be. A látogatók megnézhetik, hogyan lehet a fény segítségével sejteket mozgatni, irányítani. Ennek különösen fontos szerepe van a fizikában, a modern biológiában, a biotechnológiában. A harmadik mikroszkóppal általánosabb biológiai jelenségeket demonstrálnak. Kiderül az is, hogyan lehet baktériumokkal áramot termelni. A helyszínen egy kolléga működteti a rendszert – közölte Ormos Pál. Az öt éve megírt pályázat szeptemberben hozza meg gyümölcsét, a labort a Szegórában ekkor rendezik be, téltől pedig látogatható is lesz.