• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lazítani kéne a kannabisz szabályokon Magyarországon

Lapszemle 2019.10.30 Forrás: növekedés.hu
Lazítani kéne a kannabisz szabályokon Magyarországon

A legtöbb uniós tagországában engedélyezett a kannabisz orvosi célú használata.

A szabályozás hiánya gátolja az orvosi kannabisz széleskörű alkalmazását Magyarországon, bár kannabiszból kinyerhető gyógyszerek már most is sok beteg emberen segítenek, de nincs átlátható és világos szabályozás hazánkban – mondta lapunknak a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke. Szelestei Miklóst az orvosi kannabisz gyógyászati használatáról és az eddigi nemzetközi tapasztalatokról is kérdezte a növekedés.hu.

Világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a kannabisz (kender) orvosi alkalmazása iránt, mind több helyen engedélyezik is bizonyos korlátokkal a termesztést és a kannabiszból előállított gyógyszerek forgalmazását, de hazánk sajnos még messze van ettől. Pedig a kannabiszból kinyerhető hatóanyagok nagy könnyebbséget jelentenek számos betegségben szenvedő számára, ráadásul a termesztés és forgalmazás igen jövedelmező üzlet – nyilatkozta a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnöke.

Szelestei Miklós arról is beszélt, hogy jelenleg orvosok és az egészségügyben dolgozók számára elérhető kannabiszprogram elindításán dolgoznak. Mint mondta, a kannabisz orvosi alkalmazásától való elzárkózás már a múlté, számos országban meghatározott feltételek megléte, és bizonyos korlátozások mellett engedélyezett az orvosi célú termesztés és forgalmazás. Az Egyesült Államok néhány államában, például Kaliforniában vagy Coloradóban már nincs akadálya a termesztésnek.

De Európában is enyhülőben van a hangulat, Csehországban, Spanyolországban és Svájcban például nem engedélyezett ugyan otthoni, néhány kannabisz növény termesztése, de ha rajtakapnak valakit, akkor nem jár börtönbüntetés utána, legfeljebb pénzbüntetés, mint egy közlekedési szabálysértés esetén - tette hozzá.

Egyébként Izrael volt az első ország, ahol kutatások indultak a kannabisz orvosi alkalmazásával kapcsolatosan, és mostanra az eredmények is beértek. A zsidó államban az egészségügyi minisztérium engedélyezte a kannabisz használatát gyógyászati célra, sőt, állami támogatással is segítik alkalmazását. Náluk jelenleg mintegy 50 ezer ember használ rendszeresen kannabiszt gyógyászati céllal.

Németországban pedig 2018-ban írtak ki tendert a termesztésre, forgalmazásra, majd az engedélyeket is kiadták. Ennek eredményeként tavaly 70 millió euró értékben több ezer embert kezeltek kannabiszból kinyert gyógyszerekkel. Egyébként a legtöbb uniós tagországában engedélyezett a kannabisz orvosi célú használata.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink