• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Leálló vizsgálatok – kiszivárgott a belső levelezés

Lapszemle 2018.10.16 Forrás: hvg.hu
Leálló vizsgálatok – kiszivárgott a belső levelezés

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben.

A legalapvetőbb felszerelések hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így fennáll a veszélye, hogy olyan vizsgálatok is leállhatnak, mint az akár halálos nyugat-nílusi láz tesztelése – derül ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből. A laborokban úgy dolgoznak veszélyes vírusokkal, hogy nincs elég fertőtlenítőszer és gumikesztyű, de már a gázpalackok is fogytán vannak. A káosz azután alakult ki, hogy a kormány új nemzeti központba szervezte az intézményt, ami papíron október 1-től létezik, de még sincs új munkaszerződése a több száz szakembernek. Ráadásul kormánytisztviselőt csinálnának akár a biológusokból is, ezért űrlapon firtatták, tagjai-e titkos társaságnak vagy erőszakszervezetnek - írta a lap.

Az október 3-án indult kör-e-mail tárgya: „leálló vizsgálatok”. Ebben az akkori igazgató, Takács Mária megbízásából szó szerint azt kérték az egyes osztályok illetékeseitől: küldjék meg október 4-én délig, „hogy milyen vizsgálatok állnak le és kb. mikor”.

A vezetői instrukciónak megfelelően erre a klinikai és járványügyi központ különféle területei elkezdték felsorolni, mi minden hiányzik a munkájukhoz, illetve milyen alapvető vizsgálatok állnak le hamarosan megfelelő felszerelés híján. A sok szakkifejezést tartalmazó válaszokból a lap a legfontosabb tételeket emelte ki.

„Az általános vírusdiagnosztikai osztályon a reagensek hiánya miatt az összes molekuláris vizsgálat, így a nyugat-nílusi láz, a kanyaró/rubeola, parvovírus” vizsgálat, valamint „teszthiány miatt a nyugat-nílusi láz egyes verifikáló vizsgálatai állnak le a jövő héten” – tájékoztatta a vezetőséget az egyik osztály munkatársa.

Ugyanígy leállhat a „hepatitis vírusok (A, B, C, D, E) molekuláris diagnosztikája” is – derül ki a „mi nincs”-felsorolásból. Ebben olyan más vizsgálatokat is említenek, amelyek már leálltak valamilyen feltétel hiánya miatt.

Több laboratórium a „gázpalack hiánya miatt kénytelen lesz leállni” – írja más, ugyanis a munkájukhoz elengedhetetlen tenyésztéseket nem tudják megcsinálni a szén-dioxid-palackok által létrehozott, csökkentett oxigéntartalmú környezet nélkül. Vagyis máskülönben nem tudnak dolgozni az arra érzékeny baktériumokkal, és ahogy vastag betűvel kiemelik: „jelenleg az utolsó palackokat használjuk”.

Ugyanilyen súlyos probléma, hogy a kórokozók tenyésztéséhez nélkülözhetetlen táptalajokat sem tudják előállítani. Ezek nélkül pedig képtelenség dolgozni, ahogy vastaggal szedett betűvel kiemelik a belső levelezésben, a baktériumok tenyésztéséhez szükséges „táptalajellátás leállása az egész laboratórium működését leállítja!”. Adott tesztek hiánya miatt a „referencialaboratóriumi tevékenységük nehézségekbe ütközik” – teszik hozzá, pedig ebben a központban működnek nemcsak nemzeti, de WHO-referencialaboratóriumok is.

Még olyan, a laikusok számára is érthetően elemi fontosságú eszközök is fogytán vannak a dokumentumok alapján, mint a pipetták egyik alkotórésze vagy a fertőtlenítőszer. „A legalapvetőbb felszerelések hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így fennáll a veszélye, hogy olyan vizsgálatok is leállhatnak, mint az akár halálos nyugat-nílusi láz tesztelése – derül ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből. A laborokban úgy dolgoznak veszélyes vírusokkal, hogy nincs elég fertőtlenítőszer és gumikesztyű, de már a gázpalackok is fogytán vannak. A káosz azután alakult ki, hogy a kormány új nemzeti központba szervezte az intézményt, ami papíron október 1-től létezik, de még sincs új munkaszerződése a több száz szakembernek. Ráadásul kormánytisztviselőt csinálnának akár a biológusokból is, ezért űrlapon firtatták, tagjai-e titkos társaságnak vagy erőszakszervezetnek.Még a gumikesztyűvel is spórolni kell, amit elvileg nem lehetne többször használni, de muszáj, mert már rég elfogyott volna. Ahogy a körlevélben is írták, fogytán van a fertőtlenítőszer, alig tudjuk fertőtleníteni a felületeket és magunkat, ez több mint veszélyes, hiszen megfertőzhetjük egymást és a mintákat is” – magyarázta névtelenséget kérve egy működésre rálátó forrásuk.

Belső információink szerint az októbertől bekövetkező drasztikus változásról a munkatársaknak csak szeptember közepén küldtek körbe egy tájékoztató levelet, illetve ekkor hívták össze őket szóbeli tájékoztatásra - írta a lap. Előbbiben a vezetés diktátumszerűen közölte velük: eddig közalkalmazottak voltak, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ létrejöttével közszolgálati tisztviselők lesznek, illetve ha ennek valamilyen akadálya van, akkor ezentúl egyszerű munkavállalóként foglalkoztatják őket. Azt viszont nem tudták megmondani a 800 dolgozónak, hogy közülük mégis kinek milyen státusza lesz, annyit közöltek velük szép magyarsággal, hogy ez „eldöntésre kerül a közeljövőben zajló tárgyalások során”, amelyről majd informálják őket.

Mindez cikkünk megjelenéséig nem sikerült: a tájékoztatásukhoz képest egy hónapja, az új szerv október 1-i létrejöttéhez képest hetek óta úgy járnak be dolgozni, hogy fogalmuk sincs róla, ezt mégis milyen jogviszony alapján, pontosan milyen feltételekkel teszik, és mégis mennyi a fizetésük - írta a lap. További részletek a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink