• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lecsíptek a bérekből, hogy átvészeljék a pénztelenséget

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Megkapták az állami támogatást a fogyatékkal élők országos szervezetei.

A megyeiek közül nem mindegyik kapta még meg ebből a részét. Négy és félmillió forint jóváhagyott költségvetési támogatásnak kevesebb mint háromnegyede érkezett meg a közelmúltban a látássérültek megyei egyesületének számlájára – írja a Tolnai Népújság – online.

Ez a pénz arra volt elég, hogy kifizessék a tartozásaikat, és rendezzék a számláikat. A hiányzó összeget feltehetően csak jövőre, az elszámolás után kapják meg. A látássérültek egyesületének 1400 tagja van a megyében.

Nyolc hónapig gyakorlatilag a semmiből gazdálkodtunk – nyilatkozta Kovács Lászlóné, a megyei egyesület elnöke. Büszke vagyok rá, hogy mégis meg tudtuk tartani – igaz, csak takaréklángon – az összes programunkat, rendezvényünket a gyerekek nyári táboroztatásától a kihelyezett ügyfélfogadáson át a tanfolyamokig. Ez úgy volt lehetséges, hogy gyakorlatilag nincsenek alkalmazottaink, az önzetlen munka és az önkéntesség vitte előre az egyesületet – tette hozzá a látássérültek megyei egyesületének elnöke, aki elmondta azt is, hogy azt, hogy fennmaradhassanak – mindezek mellett – a tagdíjak, a felajánlások, az adományok és a pályázati pénzek tették lehetővé.
Bízom benne, hogy sikerül jobb megoldást találni az elkövetkezendőkben, mert különben, a civil szervezetek, de legfőképpen a fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, teljesen ellehetetlenülnek. Az egyesület állami feladatokat is ellát, és ezt előfinanszírozással a jövőben már nem tudjuk megoldani – összegezte a helyzetet Kovács Lászlóné.

A tartalékokat felélve, olykor másik szervezettől ideiglenes segítséget kérve vészeltük át eddig ezt az évet – mondta Simonné Váradi Zsuzsanna, a hallássérültek szervezetének, a TOSINA egyesületnek a szakmai vezetője. Az állami támogatás még mindig nem érkezett meg a megyei egyesülethez, az országos szervezet vélhetően már megkapta. Úgy tudták megoldani a működést, hogy az alkalmazottak béréből "csippentettek le", ha nem volt más megoldás, 30 és 80 ezer forint közötti értékben – tette hozzá a TOSINA egyesület szakmai vezetője.

A szervezetnek az a szerencséje, hogy a jelnyelvi törvény alapján tolmácsszolgálatot működtetnek, és ennek megkapják az anyagi fedezetét. Ha nem volt más választás, akkor ebből csoportosítottak át az érdekvédelem céljára. Ha megkapják a SINOSZ-tól a működési támogatást, amely 1,3 millió forint körüli összeg, akkor november körül sikerül egyenesbe jönniük. A tovább működés zavartalansága attól függ, hogyan sikerülnek a pályázatok, és hogy jövőre gördülékenyebb lesz-e a finanszírozás.

A mozgássérültek megyei egyesülete is megkapta már a működéséhez az állami támogatást, és várhatóan év végére céltámogatás is érkezik – értesült a lap Ácsné Oláh Gabriella irodavezetőtől, az egyesület elnökhelyettesétől, aki elmondta, hogy a tagdíjakból, támogatásokból és adományokból nagyon nehezen és nagyon szigorú beosztással vészelték át a pénztelen hónapokat. Az egyesületnek több mint hétezer tagja van a megyében, állami támogatásuk összege az idén kevesebb mint egymillió forint volt. Bíznak benne, hogy beadott pályázataikat kedvezően bírálják majd el, és így némi megnyugtató tartalékkal kezdhetik a jövő esztendőt.