• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ledöbbentek, milyen készítményt kapott a leukémiás kisgyermek

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Számtalan kérdés övezte már eddig is a közgyógyigazolványokat.

Legutóbb Szabó József volt, aki elképedt azon, hogy lisztérzékeny kisunokája számára liszt helyett csak keményítőt írathatott fel. Gluténmentes liszt helyett keményítőt írtak fel közgyógyra – így kezdte el a szolnoki Szabó József lisztérzékeny kisunokájának történetét, aki sajnos leukémiában is szenved, ezért kezelésekre kell járnia – olvasható a szoljon.hu portálján.

Júniusban, sok utánajárás után – folytatta Szabó József, - kisunokám megkapta a a betegsége okán kiállított közgyógyigazolványt. Elsőfokú határozatban hatezer forintos gyógyszerkeretet állapítottak meg. Elmentem az orvoshoz, szerettem volna felíratni lisztet, melyet a kicsi is fogyaszthat. Sütőgépet vettünk, viszont a gluténmentes liszt kilója körülbelül 1500 forintba kerül. Ennek megvásárlása igencsak megterheli a családi költségvetést. Nagy megdöbbenésemre azonban az orvos közölte velem, hogy gyógyászati célra csak keményítőt írhat fel. Abból viszont rögtön három-három kilót.

Elképesztő, hogy egy lisztérzékeny gyermeknek miért nem lehet felírni gluténmentes lisztet, amiből süthetnénk neki kenyeret?! Mire is jó akkor a közgyógyigazolvány? Mit kezdjek három kiló keményítővel? Egyik ismerősöm azt állította, hogy csak C-vitamint tud vásárolni közgyógyra – jegyezte meg a nagypapa.

A lisztérzékeny betegek számára a gabonákból készült ételek a felelősek a belek felszívó felületének károsodásáért, a hiánybetegségek kialakulásáért. A burgonyakeményítő nem tartalmazza a gabonafélékben található gliadin nevű anyagot, így az megfelelő táplálék a lisztérzékeny betegek számára – a lap megkeresésére így válaszolt dr. Hoksári László, a megyei orvosi kamara alelnöke. A burgonyakeményítőt használják finom dúsító anyagként, vízmegkötőként. A lisztérzékenyek étrendjében a kenyér pótlására szolgáló készítmények egyik alapanyaga. Ezért kaphatta helyesen a nagypapa ezt mint gyógyszert. Számos tápszert is fel lehet írni felszívódási zavarban szenvedő betegek részére, akár a közgyógyellátás terhére – tette hozzá a szakember.

A közgyógyellátás rendszere számos változáson ment át az évek folyamán, folytatta dr. Hoksári László. Kezdetben valamennyi gyógyszert korlátlanul írhattak fel „közgyógyra". – Ez azonban oda vezetett, hogy a betegek nem csak saját maguk, hanem környezetük részére is kérték a gyógyszerek felírását. Később korlátozták a felírható gyógyszerek körét, és csupán az úgynevezett közgyógylistán található (legolcsóbb gyógyszereket) lehetett felírni. A legutóbbi szabályozás már lehetővé tette, hogy ismét valamennyi gyógyszer közül választhattunk, de az egyén számára havi hatezer, maximum tizenkétezer forint értékhatárig – emelte ki dr. Hoksári László, aki elmondta azt is, újabban az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a legolcsóbbak írhatják fel, ami nyilvánvalóan a gazdasági megszorítások következménye. Előfordult, hogy egy hatóanyagból, csak egyet lehetett felírni, ám az sehol nem volt kapható. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a gyártó jó árajánlatot adott, nyert, de nem volt elegendő készlete. Ezért módosították a rendeletet úgy, hogy most már a referenciaár fölött öt százalékkal árazott gyógyszereket is fel lehet írni közgyógyellátásra.

Dr. Hoksári László sajnálatosnak tartja azonban, hogy szinte havonta változik a felírhatóság. Ez szerinte a betegek körében súlyos zavarokat okozhat. Ugyanis a gyógyszer nevéből nem mindig derül ki, milyen hatóanyagot tartalmaz, és sokan egyszerre szedik az azonos hatóanyag-tartalmú, de más nevű gyógyszereket.

Megyénkben jelenleg 17 567 érvényes közgyógyigazolványt tartanak nyilván. A kérelmek elbírálása az önkormányzatok, az igazolványok kiadása a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve hatáskörébe tartozik. A közgyógyellátásra való jogosultságról a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt a háziorvos, a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve közreműködésével.

A közgyógyellátásra jogosultak gyógyszerszedési szokásai alapján a havi 12 ezer forintos felső korlát biztosítja, hogy a jogosultak a legolcsóbb gyógyszerek választása esetén térítésmentesen jussanak az ellátáshoz. Megyénkben jelenleg 17 567 érvényes közgyógyigazolványt tartanak nyilván. A kérelmek elbírálása az önkormányzatok, az igazolványok kiadása a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve hatáskörébe tartozik. A közgyógyellátásra való jogosultságról a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt a háziorvos, a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve közreműködésével.

A közgyógyellátásra jogosultak gyógyszerszedési szokásai alapján a havi 12 ezer forintos felső korlát biztosítja, hogy a jogosultak a legolcsóbb gyógyszerek választása esetén térítésmentesen jussanak az ellátáshoz. Amennyiben a gyógyszerkeret elfogy, akkor a közgyógyellátásra jogosult is az általános támogatási szabályok szerint – a térítési díj megfizetésével – válthatja ki a gyógyszerét – emeli ki a lap.